Happy coeliakie kinderen

Hoe doe je dat? Je kind met coeliakie zo opvoeden dat hij zichzelf kan redden? Dat coeliakie in zijn leven niet overheersend is, maar ook niet gebaggetaliseerd wordt?
Op een Amerikaanse website kom ik een mooie lijst tegen. Soms is het wat te Amerikaans, maar vaak ook zo waar. Hieronder vind je mijn versie van de lijst. Hebben jullie nog tips om je kind met coeliakie op te voeden tot gelukkige, aardige, gezonde en zelfverzekerde mensen?

Leef het! Dit is natuurlijk een Engelse term, maar zo waar!
Coeliakie is een ziekte, maar vooral een manier van leven. Coeliakie heb je niet alleen bij het eten en het boodschappen doen, maar altijd. Snap waarom je kind glutenvrij moet eten, snap de ziekte (voor zover mogelijk), snap waar hij/zij tegenaan loopt, houd altijd je ogen en oren open voor nieuwe innovaties en producten.

Neem je verantwoordelijkheid, probeer samen met de leraar tot een goede samenwerking te komen. Maar natuurlijk ook met ouders van vriendjes, opa’s en oma’s, … Iedereen waar je kind wel eens (alleen) komt, moet op de hoogte zijn. Het is natuurlijk fijn als zij voor glutenvrije vervangers zorgen, maar ik vind het ook geen probleem om daar zelf in mee te werken.

Geef alternatieven mee:

  • Een traktatietrommeltje in de klas
  • Alternatieven bij speciale gelegenheden zoals sinterklaas, verjaardag juf, …
  • Doe wat extra snacks in de tasjes. Voor als ze onverwacht honger krijgen of onverwacht bij een vriendje gaan spelen.

Deel informatie met andere mensen die (een kind met) coeliakie hebben.

Geef een goed voorbeeld! Durf te vragen, durf voor je kind op te komen, durf om steeds weer uit te leggen wat coeliakie is en wat gluten met je kind doen.

Leer je kind wat coeliakie is en wat het glutenvrije dieet inhoudt.
– Lees meer in mijn blog Op welke leeftijd is je kind coeliakiewijs –

Wees creatief en sta open voor ongewone mogelijkheden. Soms is het niet mogelijk om een normale maaltijd te krijgen. Soms wil je kind geen gewone maaltijd. Zo ben ik op zoek naar een alternatief ontbijt. Waarom moet mijn kind ontbijten met een boterham of ontbijtgranen? Lees bijvoorbeeld onder ’50 wereld ontbijtjes’ hoe de rest van de wereld ontbijt. En wat neem je mee voor een dagje weg (of meer)? Er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt! Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn blog Dagje weg.

Ga er van uit dat je kind niet altijd kan beschermen
Simone van Potje geluk kindercoaching:

JE ZOU JE KIND ER HEEL GRAAG TEGEN BESCHERMEN, MAAR DAT KAN NIET ALTIJD. WAT IK WEL ZIE: MIJN DOCHTER IS ER VEERKRACHTIGER DOOR GEWORDEN. ZE KAN ONTZETTEND BOOS ZIJN, MAAR KAN DAT OOK WEER OP HAAR EIGEN MANIER EEN PLAATSJE GEVEN. ONDANKS DAT COELIAKIE ECHT NIET LEUK IS EN SOCIAAL ECHT LASTIG IS, LEERT ZE VAARDIGHEDEN DIE IK BIJ ANDEREN VAN HAAR LEEFTIJD NOG NIET ZIE. WAT IK GELOOF: DAT ZE BOOS MAG ZIJN, GRAPPEN EROVER MAG MAKEN EN ER STERKER VAN MAG WORDEN.
BEGRIJP JE KIND, LAAT HAAR EN ‘DENK OM’ MET EN VOOR HAAR. ZE KOMT ER WEL!

Laat je niet beperken door het dieet. Er is (bijna) altijd een oplossing te verzinnen. Lees bijvoorbeeld eens deze interviews met Liz (actrice en hoofdrolspeler in de jeugdfilm Engel) en Lizet (die mee deed aan de Cupcakecup).

Tenslotte: soms is het erg fijn om even te (over) compenseren. Ga naar een volledig glutenvrij restaurant, bestel een glutenvrije taart of eet samen een ijsje MET glutenvrij hoorntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *