13 choquerende glutenvrije feiten

invitation-941497_640Een tijd geleden sprak ik een vrouw.
Zij vertelde dat ze naar Barcelona ging en als reisgezelschap keuze had tussen 2 vriendinnen: 1 met coeliakie en 1 zonder. Ze koos voor de vriendin zonder coeliakie. Omdat ze op een stedentrip wil genieten van het eten. Omdat ze in Barcelona zomaar een tapasbar in wil kunnen stappen.

Ik werd echt verdrietig van dit bericht: Je kiest toch voor een vriendin omdat je graag met haar op reis wilt? Niet om haar beperkingen of juist kundigheden?
Daarnaast is Barcelona juist prima geschikt voor iemand met coeliakie. En hoeft deze vrouw zich nauwelijks aan te passen aan haar vriendin.
(zie mijn blogpost Barcelona)

Helaas komt dit soort dingen vaker voor. Dankzij de tip van storiesofacoeliac las ik ‘13 shocking gluten free facts that you need to know’ van glutenfreecuppatea.co.uk

Bron foto

 1. 1 op de 100 mensen heeft coeliakie
 2. 76% heeft coeliakie, maar nog geen diagnose
 3. 80% weet niet waar hij moet beginnen als hij eten moet bereiden voor iemand met coeliakie
 4. 18% vermijdt iemand met een dieet uit te nodigen voor bepaalde sociale gelegenheden.
 5. 56% van de mensen met een dieet is de afgelopen 6 maanden minstens 1 keer niet uitgenodigd voor een sociale gelegenheid.
 6. 51% van de mensen met een dieet gaat wel eens hongerig weer naar huis, na een sociale gelegenheid.
 7. 33% van de mensen met een dieet neemt zijn/haar eigen voedsel mee omdat ze anders geen eten krijgen.
 8. 17% van de mensen met een dieet geeft toe dat ze soms doen alsof ze hun eten gegeten hebben, om te voorkomen dat hun gastheer zich opgelaten voelt.
  (Eigenlijk hebben ze het eten aan iemand anders gegeven.)
 9. 24% van de mensen met een dieet gaat niet op vakantie
 10. 51% van de mensen met een dieet vermijdt feestjes en uit eten gaan.
 11. 27% van de mensen vindt dat gasten met dieetwensen moeten aanbieden om hun eigen voedsel mee te nemen.
 12. 19% van de mensen vindt dat vrienden met dieetwensen voor de rekening moeten opdraaien als hun dieeteis betekend dat ze bij een specifiek restaurant moeten eten.
 13. 25% van de mensen gelooft dat een dieetwens het eten voor de andere gasten verpest.

Ik word erg verdrietig als ik dit lijstje lees. Het laat zien hoe zeer coeliakie ons leven op een negatieve manier bepaald. Hoe zeer je ook probeert om dit te voorkomen en hoe positief je ook in het leven staat.

Ook ik ben ‘schuldig’ aan een aantal van de bovengenoemde punten. Uit eten gaan doe ik regelmatig niet (10): Binnenkort ga ik met mijn dochters een dagje naar kasteel De Haar. Je kan daar vast lunchen, en misschien zelfs wel glutenvrij. Maar stel nou dat ik weer ziek word, zoals de laatste tijd vaker gebeurd als ik mijn eten uit handen geef. Dat ik ziek word zonder achtervang van mijn meisjes… Liever neem ik onze lunch zelf mee!
Na een onverwachtse borrel op mijn werk, ga ik bijna altijd hongerig naar huis (6). Ik durf het niet aan om de blokjes kaas te eten, weet niet of ze veilig gesneden zijn. Gelukkig heb ik altijd een noodvoorraad in mijn tas zitten om te voorkomen dat ik echt honger krijg (7).

Gelukkig gaan de mensen in onze omgeving heel goed om met ons dieet. Ik heb ze nog nooit op kunnen betrappen dat ze ons niet uitnodigen of dat ze vinden dat wij iets verpesten.

En punt 3 ‘80% weet niet waar hij moet beginnen al hij eten moet bereiden voor iemand met coeliakie’?
Dat kan ik me heel goed voorstellen! Ik zal binnenkort een blog schrijven met tips en trucs.

2 antwoorden naar “13 choquerende glutenvrije feiten”

 1. ik ga een feest geven en ik wil graag ook iets lekkers maken voor een meisje met glutenallergie, maar er mogen dus ook geen sporen van gluten op haar hapjes zitten. is mijn handen goed wassen voldoende  of moet ik meer doen om ervoor te zorgen dat er geen sporen op zitten?

 2. Dit alles is zo herkenbaar.

  Gelukkig gaan mensen inzien dat glutenvrij een must is en niet even een dieet om ermee af te vallen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*