25 foodvragen tag

ontbijtElize van Stories of a coeliac maakte de #25foodvragentag van Uit Paulines Keuken.
Ze vroeg Harmke (Miss Glutenvrij), Suzanna (Home of Comfort) en mij om deze tag ook in te vullen. Daarom vandaag weer 25 vragen en antwoorden, maar nu over voeding!

Wat is je favoriete ontbijt?

Havermoutpap.
Of havermoutmuesli: 1 beker havermoutmuesli en 1,5 beker yoghurt. Goed mengen en een nachtje laten rusten. Eet smakelijk!
Liefs met een handje vol fruit.
 

Hoe drink je je koffie?

Ik dronk vrij veel koffie. Zwart. Heerlijk!
Coffee makes the world go round.

Maar tegenwoordig drink ik haast geen koffie meer. Ik kreeg er hoofdpijn van, werd er trillerig van. Was dat van de cafeïne, of toch van die gluten die in de koffie kunnen zitten? (lees dit artikel van HLN en mijn artikel over automaten koffie)

Nu drink ik zo af en toe nog een klein kopje versgemalen koffie. Maar niet meer dan 1. En niet 2 dagen achter elkaar. Zolang ik me daar aan houdt, gaat het goed en krijg ik geen hoofdpijn.
 

Wat zit er op je lievelingsbroodje?

Ik houd niet zo van brood. Ik eet eigenlijk alleen maar brood als ik samen met mijn kinderen eet. Als goed voorbeeld. Op zo'n middag met z'n allen eten we vaak tosti's. Gewoon met kaas en salami. Eerst gaan de glutenvrije tosti's in het tosti-ijzer, daarna de glutenvolle en vervolgens gaan de ijzers in de vaatwasser zodat we de volgende keer weer veilig tosti's kunnen maken.

tosti-ijzer

Soep of salade?

Salade.
 

Wat is je favoriete kookboek?

Het boek Heerlijk Glutenvrij bakken van Phil Vickery. Ik schreef er eerder een blog over. Lees h'm hier.
 

Nooit meer zoet of nooit meer hartig?

Ik eerste instantie dacht ik ‘nooit meer zoet’. Tot ik bedacht dat ‘nooit meer zoet’ ook ‘nooit meer fruit’ betekend. En zonder fruit kan ik echt niet!
 

Welke keuken (land) is je favoriet?

Phoe he, wat een moeilijke! Italiaans, denk ik.
Omdat de pasta en de pizza er vandaan komen. En dat zijn 2 gerechten die bij ons thuis zonder mokken gegeten worden.
Maar vooral omdat de Italiaanse keuken een keuken is met verse ingrediënten. En (last but not least) ze maken hun sausjes door te laten inkoken ipv binden. Dat maakt de Italiaanse keuken veel glutenvrijer dan bv de Franse.
 

Wat is je favo foodfilm?

ComoAguaParaChocolate

Wat is je meest ultieme guilty pleasure?

Ik vind het een rare uitdrukking: guilty pleasure. Alsof je eigenlijk niet van iets lekkers mag genieten. Ik denk dat je gelukkig en gezond wordt van genieten. En dat er dus niets guilty aan is 😉
Gelukkig kan ik de echte snoepjes met gemak laten staan. Vroeger at ik zo een zak drop leeg. Nu taal ik er niet meer naar. Mijn ‘snoepjes’ zijn een stukje echt goede chocola, een bakje fruit of een blok kaas. Al kan ik wel moeilijk van verse baksels afblijven. Die pepernoten tegenwoordig…
En tja, die ‘ongezonde’ dingen eet ik gewoon niet elke dag.
 

Wie is je grootste inspiratiebron? 

Mijn man en mijn moeder.
Mijn man kan heerlijk koken. Vind het fijn om in de keuken te staan, is zelfs kok geweest, draait zonder moeite een 7 gangen diner in elkaar. Ook mijn dochters vinden dat papa veel beter kan koken dan mama :-(. Dat komt ook omdat hij zich houdt aan de traditionele keuken (en ik niet). Rode kool met appeltjes en een gehaktbal, spagetti bolognese. Als er vreemde groentes in ons groentepakket zitten, laat hij die aan mij over.
Hij leert mij hoe ik moet snijden, dat ik geduld moet hebben in de keuken en bovenal om te genieten van een lekkere maaltijd

Mijn moeder daarentegen, is geen topkok. Maar ze durft te expirimenten met 'vreemde' gerechten. Toen mijn broer 5 was (in 1983), besloot hij dat hij geen vlees en vis meer wilde eten. Destijds lagen er nog geen vleesvervangers in de schappen. Wij aten boekweit met pindakaas, spaanse tortilla's en mexicaanse taco's, lang voordat Knorr deze ontdekte. En nu wij glutenvrij moeten eten, bakt ze regelmatig voor ons. Bijvoorbeeld een lekkere plaatkoek.
 

Thuis koken of uit eten gaan?

Thuis koken. Ik vind het meestal leuk om te bedenken wat we gaan eten en om het klaar te maken.
Daarnaast vind ik uit eten gaan toch wel erg spannend… Het is te vaak (bijna) fout gegaan.
 

High end of Low profile?

Ik vind het allebei z’n charme hebben. Bij bijzondere gelegenheden vinden we het heerlijk om wat luxer uit eten te gaan. Maar ik kan ook erg genieten van een stamppot of een tafel vol met restjes.
 

Wat is je lievelings restaurant?

Omdat ik niet zo vaak uit eten ga, heb ik ook geen lievelingsrestaurant.
We proberen meestal iets nieuws uit. Maar restaurants waar ik de afgelopen tijd vaker ben geweest of vaker heen wil zijn Brasserie No Nonsense, Indonesisch restaurant Rumah Makan Melati en Aziatisch restaurant Heerlijk.
 

Boodschappen doe ik bij…

Hier schreef ik vorig jaar een blog over. Lees h'm hier.
 

Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is..

Ik moet al een paar dagen denken aan de calamaris die ik ooit in een klein steegje in Granada at. Mmm! Ik at m’n vingers er bij op! Het vet lekte op mijn jurk, een vlek die ik er nooit meer uit kreeg en die mij nog lang herinnerde aan die heerlijke calamaris.
Sinds ik glutenvrij moet eten, heb ik geen calamaris meer gehad. Ik ben bang voor ‘elastiekjes’. Maar misschien moet ik het maar eens proberen om zelf te maken…
 

Wat is je favo cocktail?

Ik drink nooit meer cocktails. Vroeger wel. Een cocktail op het terras op een mooie, warme zomeravond op het Griekse eiland Paros. Of een cocktail de Gooth op een regenachtige winteravond in de kroeg.

cocktail Paros

Koffie met George (Clooney) of Heston (Blumenthal)?

George Cloony vind ik te oud, had m’n vader kunnen zijn.
Ik moest eerst even googlen wie Heston Blumenthal eigenlijk is…
Nee, geen hunk, maar een Britse topkok. Daar wil ik graag een kopje koffie mee drinken!
 

Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?

De vaatwasser!
Onze keuken is al zo'n troep. Zonder vaatwasser wordt het helemaal onoverzichtelijk.
Laatst begaf onze vaatwasser het. Binnen een dag hadden we een nieuwe in huis.
– Wat een luxe dat dat kan! –
 

Mijn favo snack is…

Fruit!
 

Wat zit er op jouw pizza?

Tomatensaus, kaas, salami, olijven, verse basilicum en artichockenharten.
Liefs met buffelmozarella.
 

Wat lust je echt niet?

Ik eet alles wat mij voorgeschoteld wordt. Als het maar glutenvrij is ;-).

Mijn favoriete foodblog is…

Culy
 

Het gekste dat ik ooit gegeten heb is…

Masato.
In Ecuador, midden in het regenwoud, dronk ik Masato. Dit een drank die wordt gemaakt van cassave, wat wordt gekauwd door de indianen-vrouwen. Het wordt met speeksel vermengd en vervolgens uitgespuugd. Hierna wordt het een tijdje met rust gelaten, zodat het kan fermenteren. Het wordt met name op feestjes gedronken.

Wij dronken het ook op zo’n feestje van een aantal bevriende families. Het werd geserveerd in een halve kalebas. De gastheer nam eerst slokje om te bewijzen dat het niet giftig is, vervolgens liet hij 1 van de gasten drinken. Daarna nam hij weer een slokje, en liet hij de volgende in de kring drinken. En zo de hele kring rond.
Zo ging het later op de avond ook met zelfgestookte drank. Die man was dronken aan het einde van de avond!

Wat staat er op je food bucket list?

Zie hier: Recepten te maken, update
 

Ik kan niet leven zonder…

kan_niet_zonder

(klik op het plaatje voor de blog die er bij hoort)

2 antwoorden naar “25 foodvragen tag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*