Afvallen van glutenvrij dieet?

Al eerder schreef ik over het misverstand dat mensen met onondekte coeliakie altijd mager zijn. (Klik hier voor het artikel).
Nu wil ik een ander misverstand de wereld uit helpen: Je valt af van het glutenvrije dieet.
In Amerika is het glutenvrije dieet een hype. Omdat je er van af zou vallen. Dit is meestal niet waar. En wel hierom:
Je valt niet af van het glutenvrije dieet als:
 1. Je net zo blijft eten als voorheen: Een volledige glutenvrije voedingspatroon bevat minstens evenveel calorieën als een glutenvol voedingspatroon.
 2. Je glutenbevattende artikelen vervangt door normale glutenvrije artikelen. Glutenvrije artikelen (brood, koekjes e.d.) bevatten over het algemeen veel meer vet en suiker dan hun glutenbevattende broertjes. Dit wordt gedaan om het artikel toch smaakvol te maken.
 3. Je zo blij bent dat je eindelijk lekkere glutenvrije koekjes hebt gevonden en meteen het hele pak leeg eet.
 4. Je een lekkere taart hebt gebakken, die toch op moet.
 5. Je collega’s/vrienden/familie speciaal voor jou iets lekkers meegenomen hebben.
 6. Je coeliakie hebt en voor de diagnose ondergewicht had. Dan kom je aan van het glutenvrije dieet. Dat wil zeggen: Je komt op een normaal gewicht.
weegschaalJe valt wel af van het glutenvrije dieet als:
 1. Je schrikt van alles wat je naar binnen stopt. Omdat je toch al etiketten moet lezen, zie je ook hoeveel hulpmiddelen aan een artikel worden toegevoegd. Veel mensen die glutenvrij eten, gaan op zoek naar een gezonder alternatief.
 2. Je gezonder gaat koken, omdat je geen pakjes en zakjes meer mag gebruiken.
 3. Je niet mag eten van de lekkere taart die getrakteerd wordt.
 4. Je coeliakie hebt en voor de diagnose overgewicht had. Dan val je af van het glutenvrije dieet. Dat wil zeggen: Je komt op normaal gewicht.

2 antwoorden naar “Afvallen van glutenvrij dieet?”

 1. Ik was te zwaar en ben bijna 15 kilo afgevallen sinds ik glutenvrij eet. Deels was dit vocht dat ik altijd vasthield, en deels kwam het doordat ik inderdaad in het algemeen gezonder ben gaan eten. Toch denk ik dat los daarvan het feit dat ik geen gluten meer binnenkrijg er ook aan heeft bijgedragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*