Waar heb ik recht op?

recht​Vorige maand schreef ik over de Lezing: Recht op gezonde voeding.
Ik hoopte tijdens deze lezing te horen welke rechten wij hebben om glutenvrije voeding 'te eisen'. Heb ik recht op een vergoeding als ik zelf voor de paaslunch van mijn dochter zorg (en de andere kinderen dit allemaal uit de ouderbijdrage betaald krijgen)? Is mijn werkgever verplicht om koffie voor mij te verzorgen (omdat ik die uit de koffieautomaat niet meer mag drinken, zie mijn artikel Kopje koffie)?

Helaas werd hier nauwelijks op in gegaan. Dus zocht ik het zelf uit.

Bron foto

Allergenen wetgeving

 • De 14 allergenen moeten op het etiket van een product worden vermeld wanneer een of meer van deze stoffen gebruikt zijn: glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
  Uitzonderingen hierin zijn glucosestroop, matodextrine/dextrose en granen voor distillaten​.
 • Sinds 14 februari 2000 is het al verplicht om de herkomst van gebruikt zetmeel te vermelden als dit gluten bevat.
  Bron: Allergenenconsultancy
 • Codex Alimentarius: De Europese verordening zoals die per 1 januari 2012 van kracht is geworden is gebaseerd op de Codex Alimentarius richtlijn van 2008 voor glutenvrije producten. De verordening kent de volgende categorieën: dieetproducten met een glutengehalte lager dan 20 mg/kg: deze producten mogen aangeduid worden met de term ‘glutenvrij’, en dieetproducten met een glutengehalte tussen de 20 en 100 mg/kg. Voor deze producten moet de vermelding ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden.
  Bron: Nederlandse Coeliakie Vereniging
 • (EU) 30/1/2011: Ook spelt en kamut zijn glutenbevattende granen en moet worden benoemd bij de ingrediënten
 • Op 22 november 2011 is de nieuwe Verordening Verstrekking van voedselinformatie gepubliceerd. Deze Verordening (EU) Nr. 1169/2011 is van toepassing voor alle lidstaten van de Europese Unie. Uiterlijk per productiedatum 13 december 2014 moeten alle producten aan deze verordening voldoen.
  Bron: Europa
  Horeca, markt, ambachtelijke bedrijven (onverpakte producten) moeten allergeneninformatie verstekken over hun producten. Het is niet nodig om rekening te houden met kruisbesmetting in de keuken (mag wel, maar moet niet).
  Bron:   Allergenenconsultancy
 • De huidige ‘glutenvrij’ wetgeving wordt juli 2016 ingetrokken. Verordening (EG) nr. 41/2009 wordt dan vervangen door Uitvoeringsverordening 828/2014 welke op 31 juli 2014 is gepubliceerd. Hiermee worden de eisen omtrent glutenvrije producten ingevoegd in de Verordening Verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (1169/2011). Maar ook zijn er enkele aanpassingen waaronder aanvullende claims en het uitsluiten van kruiscontaminatie van gluten bij haver. 
  De normen voor de claims ‘glutenvrij’ en ‘met zeer laag glutengehalte’ blijven gehandhaafd op 20ppm en 100ppm.
  Bron: Allergenenconsultancy

Werkgever

​In het kader van goed werkgeverschap, is de werkgever verplicht om er alles aan te doen om gezondheidsklachten te voorkomen.
Wat dit precies betekend in het kader van coeliakie, kan ik niet achterhalen.

School

"Zolang als kinderen alleen maar leren rekenen en schrijven op school is het inderdaad een probleem dat los staat van de school. Ik heb het vermoeden dat op de school van jouw kinderen niet het geval is (bij ons nl ook niet). Als de oudervereniging activiteiten organiseert waarbij ook gegeten wordt dan is het hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen. Niet opgegeven dus. Dit is slechts een stap in het proces naar een goed allergiebeleid. Diep ademhalen, rustig blijven en reageren dat je hiermee geen genoegen neemt. En de schoolleiding inschakelen. Dat is mijn advies."
glutenvrije mama

Ook hier kan ik helaas geen wetgeving vinden.

Vakantie

Voor vakantie is er gelukkig wel iets te achterhalen. Organisaties die zijn aangesloten aan bij de ANVR moet zich aan een (voedsel) essentie houden. Lees meer op:
Glutenvrij of ANVR

Kortom…

Er is heel weinig geregeld. Mijn vragen worden niet beantwoord.
Het blijft (mijns inziens) overleggen en SAMEN regelen. Dus ja, wij ook. Want je wilt toch niet dat iemand die er geen verstand heeft, jouw glutenvrije eten regelt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*