Als er niet aan jouw dieet gedacht wordt…

feesttafel-glutenvrij

Mijn vader zei laatst: “Nee, jullie zijn niet lastig. Maar jullie coeliakie is lastig!” En stug zocht hij door naar een restaurant waar we in de kerstvakantie wel kunnen eten.

En zo denkt onze hele omgeving er over. Ik ben hier verschrikkelijk blij mee. En ik word dan ook erg verdrietig als ik op Internet lees dat andere coeliaken dit geluk niet hebben.

Hoe ga je er mee om als er telkens weer niet aan je glutenvrije dieet gedacht wordt?
Hieronder vind je 8 tips.

  1. Wordt een keer goed ziek van een glutenfout waar zij bij zijn.
    Dit is natuurlijk een advies met een dikke knipoog. Want ik wil absoluut niet dat je ziek wordt! En zeker als je niet thuis bent, is dat heel naar.
    Maar het helpt wel! Mijn collega’s zorgden meestal al voor een glutenvrije vervanging bij taartjes en lunches e.d. Maar sinds ik een keer goed ziek werd op een personeelsuitje, wordt ik nooit meer vergeten en nemen ze mijn dieet echt serieus.
  2. Bel/mail/app van te voren en vraag wat er glutenvrij geregeld wordt en of je zelf iets moet regelen.

Benoem dat je glutenvrij moet eten en doe dit vaak. Mensen onthouden maar een klein deel van wat wordt gezegd, dus herhalen, herhalen. Bel/WhatsApp/spreek af met de gene die het diner regelt zodat jij kan uitleggen wat voor jou wel en niet kan. Kom ik meteen op punt twee: neem eventueel taken op je. Bied aan (samen) boodschappen te doen, iets mee te nemen of iets te koken. Ben je niet gerust, bel dan nog een keer, het gaat immers om jouw gezondheid.

Miss Glutenvrij over het kerstdiner

3. Neem altijd iets voor jezelf mee, om teleurstellingen te voorkomen. Houd het wel in je tas totdat het echt nodig is. Want het is natuurlijk wel erg makkelijk voor de gastheer/vrouw als je zelf alles regelt!

4. Besef dat het niet alleen om eten gaat, maar ook om de gezelligheid.
Hier moet je per situatie een keuze in maken: Je broer die keer op keer je toch een glutenvol gebakje aan bied is iets anders dan de buurtvrouw waarbij je 1 keertje op de koffie gaat.

5. Probeer positief te blijven. Vraag of je even de kasten open mag trekken om te kijken of er toch iets in huis is. Maak die reep chocola gezelliger met wat slagroom en hagelslag. En laat op deze manier meteen zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn.

6. Soms is het geen onwil, maar weet de gastheer/gastvrouw gewoon niet waar te beginnen. Of zijn ze bang dat jij ziek wordt van iets wat zij je geven. Ik stuur bijna elk jaar een brief naar onze familie en vrienden met voorbeelden van wat wel mag.

7. Vertel (op een rustig moment) dat je het niet leuk vindt. Het is niet alleen dat er niets  voor jou te eten is. Het is ook dat de ander geen moeite voor je doet.
Misschien kan iemand anders je helpen in dit gesprek? Dat komt vaak beter over.

8. Tenslotte een resolute tip. Maar als mensen keer op keer geen rekening met jouw dieet houden, kan ik me dat goed voorstellen: Ga niet meer naar deze mensen toe. Of vertrek voor het eten.

Lisette op Facebook: “Een goede vriendin van mij deed hetzelfde. Toen het weer gebeurde op een verjaardag, heb ik ten overstaande van een volle kamer hardop uitgesproken dat ik me heel erg gekwetst voel en verdrietig word dat een goede vriendin veel boodschappen en bijzondere dingen in huis haalt en voor mij als goede vriendin dit blijkbaar dan niet nodig vindt.
Vond ik echt heel moeilijk en ik werd emotioneel. Vanaf de volgende verjaardag had ik een eigen hoekje en worden dingen gecheckt. Dat ik ouwe kaas niet lekker vind laat ik maar zo..?
Het zijn kutsituaties die bij coeliakie horen en gelukkig heb je invloed op hoe je ermee omgaat. Feestjes zijn gewoon veel leuker als jij je blij voelt. Succes ermee.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*