Antwoorden!

Eerder dan verwacht krijg ik antwoord op mijn vragen over het verband tussen coeliakie en zwangerschapsproblemen. Via verschillende lijntjes had ik mijn vragen uitstaan. Ongeveer tegelijk krijg ik antwoord van de Nederlandse Coeliakievereniging en van het Prevent CD-onderzoek.

 • Coeliakie verhoogd het risico op (herhaalde) miskramen. Zijn hier cijfers over bekend?
  Vrouwen met ONBEHANDELDE coeliakie hebben een kans van (herhaalde) miskramen 8-9 keer groter dan andere vrouwen.
 • Geldt dit nog steeds nu ik me goed aan het glutenvrije dieet houdt?
  De studies hierover laten zien dat het volgen van een glutenvrije dieet de kans van miskramen doet afnemen.
 • De coeliakie is pas vlak voor mijn 30e verjaardag geconstateerd. Achteraf bekeken had ik (zeer lichte) symptomen sinds mijn 16e. Kan de ziekte veel schade in mijn lichaam hebben aangebracht?
  Dat is moeilijk te zeggen. In het algemeen hoe eerder de behandeling hoe beter voor het lichaam. Belangrijkste vraag is denk ik of de coeliakie goed onder controle is. Soms krijgen mensen toch nog gluten binnen zonder dat ze dit weten. Zijn er recent nog antistoffen bepaald?
 • Ik slik nu 5 mg foliumzuur i.v.m. onze voorgeschiedenis met neurale buisdefecten (12 keer de dosis van een normale vrouw met zwangerschapswens, 25 keer de ADH). Moet ik nog andere vitaminen slikken om nog meer miskramen, vroeggeboortes of ander ongeluk te voorkomen?
  Dat is een vraag voor de gynaecoloog/verloskundige.
 • Is het slim om tijdens de eventueel volgende zwangerschap regelmatig mijn bloedwaarden te controleren en zo misschien vroegtijdig voedingstekorten te constateren?
  Dat lijkt me een goed idee. Ik weet niet of dan een eventuele miskraam voorkomen zou kunnen worden, maar je doet alles wat je kan: het glutenvrije dieet en controle van eventuele tekorten.

Eén antwoord op “Antwoorden!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*