Artikel tijdschrift Vriendin

In de Vriendin staat een artikel over coeliakie.

vriendin2013_23

Vriendin – glutenvrije eten 1
Vriendin – glutenvrije eten 2

(Dank je wel Glutenvrije mama, voor het toesturen van het artikel!)

Vriendin’s Ella Mae gaat een week glutenvrij eten om er achter te komen hoe lastig glutenvrij eten is. Mooi initiatief. Maar in een week loop je vooral tegen de beperkingen aan, de mogelijkheden zie je meestal pas als je een beetje gewend bent geraakt aan het glutenvrije dieet. En gemiddeld duurt het 1 jaar voordat je helemaal gewend bent. 1 jaar en alle feesten zoals sinterklaas, pasen, verjaardagen.

Ella Mae is een echte broodeter, zij mist het normale brood verschrikkelijk.
Ik zou prima zonder fruit kunnen leven, en ook nog wel zonder groenten. Maar als ik geen brood mag eten, ben ik vang dat ik gewoon de hele dag honger heb.

Veel mensen die coeliakie hebben, waren sowieso al niet echte echte broodeters.
Gelukkig maar, want lekker glutenvrij brood is 1 van de moeilijkste zoektochten bij het glutenvrije dieet. Ik adviseer om je niet ‘vast te bijten’ in dat brood, maar ook alternatieven voor ontbijt en lunch te bekijken. Crackers, beschuit, muesli/crusli.Maar ook hele andere dingen. Kijk eens bij mijn categorie ontbijt/lunch voor inspiratie.

Het artikel bevat ook tips van lezers. Jammer dat ook hier weer vooral van de beperkingen uit wordt gegaan, in plaats van de mogelijkheden:
Inmiddels begin ik wel trek te krijgen in een heerlijke tosti met kaas… Maar helaas, ik mag geen brood meer eten.“- Juist tosti’s zijn goed te maken met glutenvrij brood. En lactosevrije kaas bestaat ook! –

Helaas eindigd het artikel weer met de hype: “Na een week glutenvrij eten voel ik me anders: minder moe, energieker.”
Ja tuurlijk! Je hebt heel erg opgelet bij alles wat je in je mond stopt. Natuurlijk ga je dan automatisch gezonder eten en voel je je minder moe! Dat licht echt niet aan de gluten…

Maar ik ben voornamelijk positief over het artikel. Want ik vind het super als iemand wil uitproberen waar wij tegen aan lopen, als in een goed gelezen blad als vriendin een artikel staat over coeliakie!

Eerste hulp bij Coeliakie
Tot slot nogmaals mijn tips voor Glutenvrij eten, hoe doe je dat?

Er is net coeliakie geconstateerd. Of je denkt dat je coeliakie hebt. Wat moet je weten? Hoe wen je aan het glutenvrije leven?

  1. Glutenvrij eten zonder diagnose?
  2. Diagnose coeliakie
  3. Wennen aan het glutenvrije leven
  4. Dagelijkse dag
  5. Beperkt coeliakie uw dagelijks leven?
  6. Glutenvrije gasten op je feestje
  7. Kosten beperken
  8. Let op voor het glutenspook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*