Assertiviteit

Assertiviteit. Als je in Google dit woord in typt, krijg je diverse sites over assertiviteitscursussen èn krijg je diverse verklaringen van het woord.

Deze vind ik wel een mooie:
Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die past bij de situatie en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.
Bron: Carrieretijger

Assertiviteit. Het hoort bij het leven en zeker bij een leven met coeliakie.
Gelukkig kan ik meestal wel goed voor mezelf op komen, zeker als weet dat ik er anders ziek van wordt. Maar het blijft moeilijk: Hoe vertel je een collega dat je het heel lief vindt dat hij een glutenvrij gebakje voor je heeft gehaald, maar dat je het niet op eet omdat het van een normale bakker komt?
Hoe bemoei je je op een gepaste manier bij het bereiden van een maaltijd bij vrienden/familie? Alle ingrediënten (nogmaals) lezen, er naast blijven staan als er zowel glutenvol als glutenvrij klaar gemaakt wordt, om te voorkomen dat er per ongeluk met een glutenlepel in jouw eten wordt geroerd?
Hoe vertel je in een restaurant dat je het fantastisch vindt dat ze glutenvrij brood hebben, maar dat dit niet te eten is en dat ze beter ander brood kunnen kopen?

Het hoort allemaal bij het leven met coeliakie. Het is soms niet makkelijk, maar je krijgt er heel wat voor terug: Een lekkere maaltijd en bewustwording over het glutenvrije dieet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*