Baking & cooking tag

keukenOp Stories of a coeliac kwam ik de Baking en Cooking tag tegen.
Leuk, leuk, leuk!
Hieronder lees je mijn antwoord op vragen over koken en bakken.

Kook je vaak?

Ongeveer de helft van de week. De andere helft kookt manlief.
Maar onze 6-jarige Eva neemt ook steeds vaker het roer over!

Wat is je favoriete gerecht om te maken?

Vaak maak ik 'even snel' iets. Er zijn een paar dingen die we regelmatig eten: chili con carne, spagetti bolognese, aardappels vlees en groentes, pannenkoeken. Ik denk dat de helft van de dagen uit dit soort gerechten bestaat. Dan nog 1 of 2 dagen iets echts makkelijks: 'van alles wat' of restjes.
​- Met 'van alles wat' bedoelen de kinderen dat de hele tafel vol komt te staan met bakjes. Een bakje met blokjes kaas, een bakje met eitjes, een bakje met knakworstjes, met snoeptomaatjes, met komkommer, met … eigenlijk alles wat we in huis hebben. –

Het leukste vind ik om wat meer moeite te doen voor een gerecht. Wat meer moeite kan doen. Omdat ik de tijd heb. Omdat ik er zin in heb. En omdat de kinderen niet constant om aandacht vragen.
En wat ik dan maak is (soms) heel erg afhankelijk van het seisoen. Mousaka als er courgette/aubergine van de tuin is, spinazie-fetta-quiche voor een lekkere lenteavond, pompoensoep in de herfst.
Ik vind het leuk om iets lekkers te maken met de groentes die we van de tuin krijgen. Om te improviseren. Om recepten op internet te spuren. 

Maar de meeste voldoening krijg ik van bakken. Van een lekkere taart (bv deze chocoladetaart) of een mooi brood (bv deze krentebollen).

krentebollen

​Wat vind je het lekkerste om te eten: Aziatisch, Frans, Grieks, Marokkaans, Surinaams of wat anders lekkers?

Ik vind juist de afwisseling zo leuk. De ene keer een stamppot, de andere keer een rijsttafel of een wokgerecht en de volgende keer een Marokaans stoofpotje.

Kijk je wel eens kook- en bakprogramma’s?

Ja!
24Kitchen staat bij ons regelmatig aan. Ook onze dochters zijn met het virus besmet. Zij kijken soms liever Rudolph dan een tekenfilm.
Daarnaast volg ik zo af en toe een kook- of bakprogramma: heel holland bakt, cupcakecub, masterchef, … 

Bak je wel eens?

Natuurlijk!
Ik sta meestal 2 of 3 keer in de week in de keuken om te bakken. Ik mis het ook echt als ik niet kan bakken, bijvoorbeeld op vakantie.
En als ik het zelf een keertje vergeet, roept mijn dochter: "Mama, ik wil worteltjestaart bakken!"

Wat voor gerecht beschrijft jouw persoonlijkheid het beste?

Ik deed vroeger spelletjes met vriendinnen: Iedereen in de klas vergelijken met een dier. We maakten er hele lijsten van.
Bij loopbaantrainingen staan ook wel een vragen van de soort ‘als je hem/haar met een auto moet vergelijken, welke is dat dan en waarom.’
Maar van gerechten had ik het nog nooit gehoord. Het gevoel achter een gerecht is veel persoonlijker dan het gevoel achter een auto of een dier. Dat maakt het moeilijk! (En er zijn ook zo veel gerechten…)

Ik vroeg het anderen:

Mijn vriendin zegt: "zuurkoolstamppot met ananas – Nederlands en 'degelijk' met een twist. Of het lekker is heb ik buiten beschouting gelaten 😉"

Mijn collega zegt: "een lekkere salade met tomaatjes en mozarella"

Ik denk aan een lekkere bietjes salade met augurk en geitenkaas (heb ik net gegeten ;-)).

Kook je veel met vlees/vis of ook vaak vegetarisch?

Mijn broer is 1 jaar jonger. Toen hij 5 a 6 was besloot hij dat hij vegetarisch wilde zijn. De rest van het gezin at al snel vegetarisch mee. Ik heb van huisuit dus ook nauwelijks vlees/vis leren koken.

18 jaar geleden kwam ik Erik man tegen. Hij is een echte lekkerbek en een echte vleeseter. Al vind hij vis of vegetarisch op z'n tijd ook lekker.
Langzamerhand ben ik ook met steeds meer vlees gaan koken. We eten nu meestal vlees en soms vis of vegetarisch. Dit zou ik eigenlijk willen veranderen: Hooguit 4 dagen vlees en de andere dagen vis of vegetarisch.
– Ook goed voor ons jodiumgehalte. Zie mijn artikel Voorkomen van jodiumtekort bij een glutenvrij dieet

Waar haal jij de inspiratie vandaan voor het bakken en koken?

dikke duim

Meestal uit mijn dikke duim laugh.
En zoals boven beschreven: Soms zoek ik recepten op internet met de ingredienten die ik in huis heb.

Daarnaast heb ik een map waarin ik een heleboel recepten stop. Van blogs, van facebook, uit de Allerhande, van kookprogramma's, …
Voorin deze map zitten allemaal losse blaadjes, met recepten die ik nog niet uitgeprobeerd heb. Als ik heb ze heb uitgeprobeerd en goedgekeurd, gaan ze (onder het juiste tabblad) in de map.

Kook/bak jij precies volgens het recept of op gevoel?

Koken meestal op gevoel. Zelfs als ik een recept volg, voeg ik daar naar eigen smaak nog dingen aan toe. (Of laat ik ingredienten weg die ik niet in huis heb of niet lekker vind).

Bakken meestal op recept. Al wil ik wel eens wisselen met b.v. meelsoorten. 

Zo maakte ik laatst de witte bolletjes van de Glutenvrije man.

  • in plaats van het witte meel van Allergento gebruikte ik Rimboemix van LePool;
  • het eiwitpoeder liet ik weg;
  • in plaats van 75 gram roomboter gebruikte ik 20 gram broodverbeteraarpasta en 55 gram roomboter.    
  • ik voegde broodaroma toe. Er stond namelijk helemaal geen zout in het recept…

bolletje glutenvrije man

Zo ga ik met de meeste recepten om…

Wat is je grootste blunder op kook- en bakgebied?

Toen ik net op kamers woonde, liet ik de aardappels wel eens aanbranden, of de rijst aanbakken. Ook was (ben?) ik niet geduldig genoeg. Vooral toen ik moest leren vlees bakken. Dus niet roerbakken ergens doorheen, maar een stukje vlees in een een koekenpan. Ik wilde sneller, dus zette het vuur te hoog…

Toen Erik voor het eerst bij mij kwam eten, belde een vriendin op die ik al heel lang niet had gesproken. Erik maakte het eten af.
Ook een beetje blunder?

Maar de grootste blunder was toen ik zout in de cakejes deed in plaats van suiker… De meeste 'misbaksels' kan ik nog wel herbruiken. Maar deze gingen rechtstreeks de prullebak in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*