Bakkerszout of Jozo?

De NCV adviseert bij het brood bakken broodzout of bakkerszout toe te voegen, omdat hier meer jodium in zit. Maar is dit echt zo? In 2003 is de hoeveelheid jodium in jozo verdubbeld. Is het nog steeds nodig om het dure broodzout te kopen?
Bron: dietistennet

In 2010 schreef ik een blog over jodium. Toen rekende ik uit hoeveel zout ik moet eten om voldoende jodium binnen te krijgen.
Maar nu Mirthe ook glutenvrij moet eten, wil ik er nogmaals naar kijken.

Immers:
Een jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig brood eet of geen zout gebruikt waar jodium in zit. Hierdoor kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Bij kinderen leidt het tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei.
Bron: voedingscentrum

Kortom: moeten wij Mirthe extra jodium geven?

Ik vraag het op twitter:
Mama’s/papa’s, geven jullie #glutenvrije kind extra jodium?
Ik krijg meteen antwoord:
– Nee, maar hoeft ook niet van dietiste. Bloeduitslagen zijn hier goed, dus dan ga ik er -wellicht naïef?- vanuit dat het prima is.
– Wij (ook) niet. maar ze eet ook nauwelijks zout. Ben benieuwd of ze voldoende jodium krijgt…

Op mijn vraag op jodium standaard getest wordt, krijg ik ook snel antwoord:
valt niet goed te testen, in urine komt wisselende hoeveelheid voor en schildklier vult tekorten aan vanuit voorraad
(Dank je wel Matthijs!)

 

Broodzout is gewoon keukenzout (natriumchloride) waaraan 70 tot 85 mg jodium per kg zout is toegevoegd.
Sinds oktober 2008 zijn bakkers gestart met het vervangen van broodzout voor bakkerszout. (…) Het gehalte jodium van deze zoutsoort is lager, namelijk 50 tot 65 mg jodium per kg zout.
Bron: Broodnet

En jozo bevat 50 mg jodium per kg zout. Nauwelijks minder dus dan het dure bakkerszout!

Maar daarbij is mijn vraag nog niet beantwoord: Krijgen Mirthe en ik voldoende jodium binnen?
Dat komt in mijn volgende blog!

5 antwoorden naar “Bakkerszout of Jozo?”

  1. Ik ben onder behandeling bij een electro acupuncturist/homeopaat en hij adviseerde mij om geen gluten meer te eten. Ik heb toen zes weken geen brood etc gegeten en na zes weken meette hij al een jodiumtekort. Ik zit dus te kijken hoe ik dit aan kan vullen, het lijkt me goed om bakkerszout te proberen. Ik heb jodium pilletjes en druppels geprobeerd, maar daar reageer ik te heftig op. ik heb nl al een te snelle schildklier een paar jaar (graves) en jodium pilletjes/druppels geven me meteen een geagiteerd en opgejaagd gevoel, dus ik zal het met voedingsstoffen moeten aanvullen. Ben benieuwd naar bakkerszout.

    Tes

    • Als je zeewier gaat eten, dan vul je je jodium tekort ook aan. Bij een toko heb je zelfs verschillende varianten in verschillende smaken. Ze hebben het in een soort van chips (vellen) die smaken bijv. Naar garnalen, maar ook andere smaken. Het is wel prijzig, maar je hebt aan 1 velletje per week al genoeg, maar pas op het is zo lekker dat je de hele zak leeg wil eten en dat is natuurlijk weer niet goed, want dan krijg je teveel jodium in je lichaam.

    • Tarwebrood zorgt niet alleen voor het jodiumgehalte, maar ook voor vezels, magnesium, ijzer en foliumzuur waar mensen met coeliakie snel tekorten aan hebben. Het is soms een hele uitdaging om deze stoffen zonder tarwebrood wel voldoende binnen te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*