Beperkt coeliakie u in uw dagelijks leven?

Weer zo’n leuke vraag die ik tegen kwam bij het samenstellen van de coeliakie enquete:
Wat voor invloed heeft de coeliakie op uw leven? Hoe beperkt het u in uw dagelijks leven? Zijn er dingen die u sinds de diagnose niet meer kunt doen, die u daarvoor wel nog kon doen? Heeft het invloed op uw sociale leven?

Tja…
In 2007 werd bij mij coeliakie geconstateerd. Vlak daarvoor en daarna veranderde er heel veel in ons leven: Onze eerste kinderen werden veel te vroeg geboren en overleden daardoor. Ik ben erg ziek geweest en had veel tijd nodig om te herstellen. Onze lieve dochter Eva werd geboren. Erik is voor zichzelf begonnen en helaas brengt dat nog steeds niet de financiele middelen die wij wensen.

Dit alles beperkt natuurlijk ons sociale leven. Of beperkt? Veranderd!
Vroeger gingen we zeer regelmatig uit eten. Nu niet meer, omdat we niet meer zo maar een avond weg kunnen/willen. Een restaurant kost geld, een oppas kost geld, glutenvrij uit eten kost veel uitzoekwerk en belwerk.
Nu genieten we extra als we wel een keertje met z’n tweetjes weg gaan, zoals vorige week. Of als ik een keertje met een vriendin af spreek.

Door de kinderen doen we leuke dingen die we zonder hen niet zouden doen. We gaan regelmatig naar de dierentuin. We zijn vaak in de speeltuin om de hoek te vinden, waar we niet alleen heerlijk spelen met de kinderen, maar ook leuke andere mensen leren kennen. We gaan naar de boerderij en naar de kinderboerderij.

En glutenvrij is ook een hele nieuwe levensstijl. Een levensstijl van zelf broodjes, cakejes en koekjes bakken. Van lekkere glutenvrije producten zoeken. Van glutenvrije uitjes, zoals morgen naar het lenteweekend op Hoeve Ravestein en volgende week naar de Nederlandse Coeliakie Dag.
En natuurlijk ons 2-jaarlijkse glutenvrije etentje!

Helaas houdt dit alles in dat we ‘oude’ vrienden wat minder zien. Maar dat komt vast wel weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*