Bevat tarwe of gerst en toch glutenvrij, hoe kan dat?

Ingredienten filet americain

“Ik geloof dat de NETTORAMA supermarkt zich een beetje beter moet inlezen in wat wel en niet glutenvrij is…”

En toch klopt het wel. Het glutengehalte zit namelijk ‘onder de norm’ en mag dus glutenvrij genoemd worden. Hoe zit dat precies? Hieronder leg ik het uit.

Europese norm

Per 1 januari 2012 is de nieuwe Europese Verordening van kracht: de Codex Alimentarius. Deze is gebaseerd op de Codex Alimentarius richtlijn van 2008 voor glutenvrije producten. De verordening kent de volgende categorieën: dieetproducten met een glutengehalte lager dan 20 mg/kg: deze producten mogen aangeduid worden met de term ‘glutenvrij’, en dieetproducten met een glutengehalte tussen de 20 en 100 mg/kg. Voor deze producten moet de vermelding ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden.
(Bron: glutenvrij.nl)

Waar is deze norm op gebaseerd?

Deze 20 mg/kg is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat de gemiddeld gevoelige coeliakiepatient (ca. 80% van de coeliaken)  10 mg gluten per dag binnen kan krijgen zonder klachten en zonder darmschade*.

Een product kan dus gluten bevatten, en toch glutenvrij zijn. Als het totale glutengehalte maar onder de 20 mg/kg is.
*Bron: A prospective, double-blind, placebo-controlled trial to establish a safe gluten threshold for patients with celiac disease

5 antwoorden naar “Bevat tarwe of gerst en toch glutenvrij, hoe kan dat?”

  1. Ja dit is echt heel vervelend. Ik heb dit ook al een keer gehad bij de filet american van de AH. Ik eet dit soort producten liever niet, dus blijf ik altijd de etitiketen lezen.

    • Ik eet zo veel mogelijk onbewerkte producten. Als ik wel een keer een bewerkt product eet, dan let ik niet dit soort opschriften. Maar filet american eet ik nooit, vind ik niet lekker. 😉

  2. Ik ben wel benieuwd naar de expliciete en hierboven vetgedrukte term ‘dieetproducten’. Wat zijn dieetproducten eigenlijk? Mij lijkt dat Filet Americain geen dieetproduct is en dat de 20ppm-norm voor gluten dan simpelweg niet toepasselijk is. Weet jij hier wat van?

    • Nee, dat was mij ook al opgevallen. Dieetproducten zijn in mijn ogen producten die speciaal gemaakt zijn voor mensen die een speciaal dieet moeten volgen. In dit geval het glutenvrije dieet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*