Bez Lepku: onze glutenvrije vakantie in Tsjechie

tarweveld

We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Tsjechië.
Prachtig, groen land met veel kastelen, mooie stadjes en fantastiche wandelpaden.

En ondanks dat je overal in Tsjechie tarwevelden ziet, is glutenvrij heel goed te doen in Tsjechie. Zeker met mijn voorbereidingen.
Hieronder lees je onze ervaring met Bez Lepku: glutenvrij in Tsjechie.

Camping-keuze

Wij houden van kleine, rustige campings. Campings zonder poespas, dus geen winkel, animatie en restaurant op de camping.
Toevallig kon er bij de eerste 2 campings wel gegeten worden. Maar wij hebben vrijwel altijd zelf gekookt.

Camping bij Grimma, tussen Leipzig en Dresden

Onze eerste camping was niet in Tsjechie, op weg daar heen. In Duitsland tussen Leipzig en Dresden, Ferienpark Thuemmlitzsee.
Een fijne camping aan een meer, waar onze meisjes heerlijk in konden zwemmen.

Boodschappen deden we bij de Netto in Grimma. Beetje low-budget winkel, maar wel met glutenvrije paprika-chips. Samen met het glutenvrije bier dat ik van thuis had mee genomen, een heerlijke snack!

glutenvrij-bier-en-paprikachips

Een avond hebben we bij het restaurant op de camping gegeten. Ik vond het een beetje spannend, want mijn Duits is niet goed genoeg om goed door te vragen. Maar het was heerlijk en we hebben nergens last van gehad.
Op de kaart stond netjes aangegeven wat glutenvrij was. En toen ik graag de forel wilde (met gluten), hebben ze dat keurig voor mij aan gepast. Dochterlief wilde alleen frietjes. En ook de ijscoupe na afloop werd keurig aangepast op ons dieet.

glutenvrije-forel

glutenvrije-ijscoupe

Camping Kovarna, tussen Praag en Brno

Op onze reis naar de eerste camping in Tsjechie, deden we boodschappen bij een Norma in de buurt van Praag.
Meteen bij binnenkomst viel mij het mooie glutenvrije schap op. We kochten een Schar-brood en glutenvrije Cornflakes van Nesle. Hier onder zie je de versie met honing, later kochten we ook nog de versie met chocola. De kids aten dit als ontbijt of als tussendoortje.

glutenvrij-schap-norma-praag

glutenvrije-cornflakes-nestle

Boodschappen doen in de rest van de winkel kostte wel wat meer tijd. Wij hadden constand google-translate en/of een dieetvertaling bij de hand. Want het Tsjechisch is slecht te begrijpen.

Camping Kovarna ligt in een prachtige omgeving. Vanaf de camping hebben we mooie wandelingen gemaakt, stadjes en kastelen bezocht.
Het camping heeft een zwembad, en Nederlandse eigenaren. Voor onze kids was het een ideale camping, met veel vriendjes. Wij hadden echter geen behoefte om ons te mengen in het ‘vakantiegedruis’.

We deze boodschappen bij het stadje Pelhřimov in de buurt. Daar zaten verschillende supermarkten: Kaufland, Lidl en Penny.
De Kaufland en de Lidl hadden allebij een mooi, glutenvrij schap. Maar ook in de rest van de winkel lagen glutenvrije artikelen, zoals chips, meel, en pizza! Bij de Penny was het speciale glutenvrije assortiment afwezig.

Camping Rustic in Kněžnice, in het noorden

Český ráj

Onze 3e en tevens laatste camping ligt in het noorden van Tsjechie, bij het Boheemse Paradijs (Český ráj).
Prachtige omgeving met ‘rotssteden’ waar je tussen, over en onder de rotsen door kan wandelen. En natuurlijk staan er (zoals in bijna heel Tsjechie) ook hier weer een paar mooie kasteeltjes.
De camping ligt achter een oude boerderij, op een grasveld met walnootbomen. Simpele, rustige camping, maar in de oude boerderij was voldoende vertier voor de kids. Zeker toen we gezelschap kregen van Mirthe’s beste vriendinnetje en haar familie.

Vanuit Kněžnice deden we ook weer boodschappen bij de Lidl. Dit maal in Turnov. En net zoals in Pelhřimov was hier weer een goed, glutenvrij assortiment.

Bij de Kaufland

Het glutenvrije schap heb ik helaas niet op de foto gezet.  Maar dit bevatte diverse bekende en onbekende merken. En verschillende soorten glutenvrij bier.
Verder op in de winkel, bij de normale pasta, lag ook de glutenvrije pasta. En zo lag de winkel vol met verborgen, glutenvrije schatten.
De diverse glutenvrije paprika-chips heb ik (wederom) niet op de foto gezet, maar wel een aantal andere ontdekkingen.
Helaas heb ik deze producten niet mee genomen. We waren nog halverwege de vakantie en bergruimte was nog een schaars goed.

glutenvrije-pasta-kaufland

glutenvrij-assortiment-kaufland

Bij de Lidl

glutenvrij-assortiment-lidl-tsjechie

glutenvrij-assortiment-lidl-Tsjechie-2

glutenvrije-kaascrackers-lidl

Glutenvrij Praag

Tenslotte gingen we nog een dagje naar Praag, ons glutenvrije hoogtepunt.
Maar daarover in mijn volgende blog meer!

3 antwoorden naar “Bez Lepku: onze glutenvrije vakantie in Tsjechie”

  1. Pingback: #wijbloggenglutenvrij: extra (glutenvrij) verwend worden op vakantie | Ik ben glutenvrij

  2. Pingback: Glutenvrije tips voor (Europese) steden | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*