Bezoek MDL-arts 2016

ziekenhuisIk was lekker op tijd op m’n werk. Pakte een kop thee en sprak met een collega over de borrel van gistermiddag. Toen ik achter mijn computer kroop om aan de slag te gaan, kreeg ik een pop-up op mijn scherm:

niet aanwezig

Ik dacht bozig ‘wat een onzin, ik ben er toch gewoon?’ Tot dat ik zag dat ik een ziekenhuisafspraak had. Oei…. Misschien heb ik het wat te druk, dat ik dit soort belangrijke afspraken vergeet…

Ik had een afspraak gemaakt omdat ik wat klachtjes heb. Maar daarnaast was het tijd voor mijn jaarlijkse controle. Als alles goed gaat, kan ik bloed laten prikken bij de huisarts en hoef ik niet naar het ziekenhuis. Nu ging ik toch even langs bij de MDL-arts. 

Gesprek met MDL-arts

Ondanks mijn vergissing was ik toch een kwartier te vroeg in de wachtkamer van mijn arts. Mooi een kwartiertje om tot rust te komen en het gesprek voor te bereiden, dacht ik. Helaas, ik werd meteen binnen geroepen. Vanaf mijn checklistje op mijn telefoon las ik mijn klachtjes voor:

  • Pijn in mijn knieen bij fietsen.
    Ik realiseerde me dat pas, toen ik op Terschelling een stukje op een electrische fiets reed en mijn knieen niet voelde… En ik dacht nog wel dat ik zo goed naar mezelf luister!
  • Vaak spierpijn in mijn bovenbenen.
  • Pijn in mijn heupen bij zwaar tillen (kinderen tillen).
  • Vaak hoofdpijn / nek+schouders vast.

Mijn arts vroeg of ik het druk heb op mijn werk. Ja, en naast mijn werk ook: Ouderraad, schoolbieb, ontdektuin, website, coeliakiemaand. En oh ja, ik heb ook nog een man en 2 jonge kinderen.
"Onderschat het effect van het te druk hebben niet." Wees hij mij nogmaals terecht.
De pijn in mijn knieen vond hij niet zorgwekkend, aangezien het niet in andere gewrichten ook is. Dan had hij mij wellicht doorgestuurd naar een reumatoloog.
Nu stuurde hij mij alleen door naar de afdeling bloedafname.

Bloedtest

In mijn bloed werd getest: bezinking, hemoglobine, MCV (de gemiddelde grootte van de rode bloedcellen), 25-OH-vit. D (vitamine D), calcium, kreatinine (de bloedspiegels van kreatinine zijn daardoor een goede maat voor de nierfunctie (1)), CK (Creatinekinase is een belangrijk enzym dat een rol speelt bij de energievoorziening van spieren. Bij beschadiging van spiercellen komt het in het bloed terecht en is een verhoging te meten (2)), Albumine (zegt iets eventueel beschadigde nieren en lever en over de voedingstoestand (3)) en TSH (hormoon uit de hersenen dat de schildklier stimuleert, deze moet bij coeliakie elke 2 jaar worden gecontroleerd (4 en 5)).

Volgens de medische adviesraad van de NCV moet ook worden gekeken naar hemoglobine, de hematocrietwaarde, foliumzuur, vitamine B12, alkalische fosfatase en ijzer (5). Deze vond ik op het formulier niet terug.
tTGA antistoffen vond mijn arts niet nodig, aangezien die al jaren goed zijn en ik vrij snel reageer op een glutenfout.

Wordt vervolgd…

Als er iets afwijkends gevonden zou worden, zou hij mij bellen. Maar wij verwachtte allebei niet dat dat het geval zou zijn.

Zojuist werd ik toch gebeld door de assistente van mijn huisarts. Op advies van de MDL-arts moet ik langs komen om mijn vitamine D-gehalte en mijn knieën te bespreken.

Wordt vervolgd…
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*