Bijleren

Zo leer ik elke dag weer bij! Via het coeliakieforum krijg ik antwoord op mijn vragen over mijn nieuwe kookboek:

Als er staat melkpoeder plus water, kun je dus wel gewoon melk nemen.
In de VS wordt vaak melkpoeder gebruikt. Daar was het lange tijd goedkoper dan gewone melk.

“Combinatie melkpoeder plus water maakt het ook mogelijk om de hoeveelheid vocht te varieren in verhouding tot de andere bestanddelen van melk.

Als je melkpoeder en karnemelk allebei gebruikt in een recept dan krijg je veel droge melkbestanddelen zoals melkeiwit en melksuiker in het eindproduct, dat kan invloed hebben op structuur en smaak.”

Bakpoeder is eigenlijk gemaakt van zuiveringszout waar dan een zuur ingeredient aan is toegevoegt. Dus je kan bakpoeder wel vervangen met zuiveringszout maar dan moet je iets toevoegen zoals citroensap of azijn voordat het gaat werken. Zuiveringszout wordt vaak gebruikt in recepten met bv karnemelk omdat karnemelk vanzelf al zuur is.

Kleefrijstmeel en tapiocameel rijzen niet zo goed, maar plakken wel het deeg goed aan elkaar.