Boek: Kinderbuik

Mijn oudste dochter heeft regelmatig last van buikpijn.
Ze wordt elk jaar op coeliakie gecontroleerd. We zijn zelfs een keer bij de kinderarts geweest om te bespreken of we verder moesten kijken dan alleen antistoffen. Maar zijn er nu toch wel van overtuigd dat het gewoon bij het kind hoort.
(Lees ook mijn blog Driftbuien door coeliakie?)

Ze is een stresskippetje. Als ze iets spannend vindt, krijgt ze al snel buikpijn (en driftbuien).
Ik was dan ook erg benieuwd of het boek Kinderbuik iets voor ons kon betekenen.

Schrijfster Dr. Judith M. Deckers-Kocken komt in haar werk als kinderarts veel kinderen tegen met onverklaarbare buikklachten. In dit boek kijkt ze verder dan de medische kant: Lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.

Kinderbuik is geschreven voor ouders, maar zeker ook voor de kinderen zelf.
Het boek geeft uitleg over je buik en de rest van je lichaam. Daarnaast geeft het oefeningen, weetjes, vragen en opdrachten. Zoals bewust ademen met een steentje op je buik. En weetje dat je 40% van je geluk zelf bepaald?

In het hele boek komt regelmatig het buikschrift ter sprake. Dat is een schrift waarin kinderen kinderen alles over hun buik kunnen noteren. Ze kunnen vragen beantwoorden die in het boek gesteld worden en bijhouden hoe ze zich voelen na bv een ontbijt van een witte boterham met hagelslag of een bak havermoutpap.

Het boek geeft 4 yoga-oefeningen die goed zijn voor je buik. Daarnaast geeft het veel uitleg over gezond eten. Met recepten, waaronder een gezond alternatief voor de kinder-favorieten (pizza, pasta, pannenkoeken, patat, poffertjes). En tot slot ervaringsverhalen van kinderen/ouders, waarin naar mijn mening haar eigen rol als arts soms wat te veel op de voorgrond komt.

Ik vond het een erg interessant boek om te lezen. Soms wat te zweverig, maar ik denk heel goed voor kinderen met buikklachten.
Maar mijn dochter? Die is er nog wat te jong, of te onwillend voor. Ze wilde niet mee doen met de opdrachten en wilde niet nadenken over wat haar energie geeft. Ik probeer het zo af en toe. En zij wil wel graag de yoga oefeningen met mij doen!
En weet je, ook zonder boek gaat het steeds beter met haar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*