Glutenvrije Cakejes

2010-10-01 cakejes 2
Cakejes, ze staan bij ons regelmatig in de oven.
Grote cakejes, kleine cakejes, soms versieren we ze, soms eten we ze zo op.
Maar het is een succesrecept!

Ingrediënten:

Voor 12 standaardformaat cupcakes
Neem de helft voor 24 mini cupcakes
75 gram rijstmeel – te koop bij de Toko
50 gram ketanmeel (= kleefrijstmeel) – ook te koop bij de Toko
125 gram gesmolten boter
125 gram suiker
2 eieren
2 eetlepels melk
4 gram bakpoeder
Cupcakeplaat, waarin papieren caisses zijn geplaatst

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. Mix de boter en de suiker in een kom tot een licht gekleurde, luchtige massa.
  3. Voeg de eieren en de melk toe en zeef het meel en het bakpoeder erover.
  4. Klop nog even tot het een glad beslag is.Verdeel het beslag over de caisses, bijvoorbeeld  met hulp van een ijsbolletjeslepel.
  5. Zet de bakplaat in het midden van de oven.
  6. Standaardcakes: ca 25 minuten bakken
    Minicakes: ca 20 minuten bakken
  7. Controleer met een prikker of de cakejes gaar zijn. Komt de prikker droog uit de cake, dan is hij gaar. Blijft er cake aan plakken, dan moet hij nog iets lager in de oven.

Eet smakelijk!

Deze vind je misschien ook interessant

2 reacties op “Glutenvrije Cakejes

  1. Superlekker van smaak! Ik had geen rijstmeel meer en heb ter vervanging amandel en een zelfrijzende gv mix gebruikt. Helaas zijn ze wel helemaal ingezakt. Enig idee hoe ik dat kan oplossen?

    • Jammer dat ze ingestort zijn. Helaas kan je glutenvrije meelsoorten niet zomaal uitwisselen, ze reageren allemaal anders. Amandelmeel is wat vetter dan rijstmeel. En ketanmeel werkt in deze als een glutenvervanger.

      Er zijn verschillende redenen dat een cakeje in zakt na het rijzen:
      – er zit te veel rijsmiddel in;
      – het deeg is te nat;
      – het deeg is te veel gerezen, en omdat er geen gluten in zitten blijft dit niet stand. Gebruik een glutenvervanger als ketanmeel, tapiocameel, maizena en groente/fruit;
      – de cakejes zijn te snel afgekoeld.

      Er zullen nog wel een paar redenen zijn, maar daar kom in vaak niet op.
      Glutenvrije mama heeft een recept voor cakejes op haar blog staan met amandelmeel. Misschien kan je die eens proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *