prevent CD

Toen ik zwanger was van Eva, twijfelden we of we mee wilden doen aan het medisch onderzoek Prevent Coeliac Disease. Uiteindelijk hebben we besloten wel aan dit onderzoek mee te doen, in de wetenschap dat we ons elk moment terug kunnen trekken.

Op 8 april schreef ik dat er een kans van 10% is dat mijn eerste-graads-familieleden ook coeliakie hebben of zullen ontwikkelen. Dit ligt iets genuanceerder:
Hoe coeliakie precies wordt veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat het veroorzaakt kan worden door het HLA-DQ2- en/of het HLA-DQ8-gen. Bijna 30% van de bevolking is drager van 1 van deze genen, terwijl slechts 0,5 – 1 % van de bevolking coeliakie ontwikkelt.
Met bloed uit de navelstreng is onderzocht of Eva 1 van beide genen heeft. Zij is drager van het HLA-DQ8-gen en heeft nu ca. 10% kans dat ze ook daadwerkelijk coeliakie zal ontwikkelen.
De meeste mensen die coeliakie hebben, ontwikkelen dit op erg jonge leeftijd: Vanaf het moment dat ze voor het eerst een koekje of een boterham eten. Tot nu toe werd er geadviseerd om kinderen met een verhoogde kans op coeliakie zo laat mogelijk gluten te geven. Het onderzoek Prevent Coeliac Disease wil aantonen dat kinderen juist minder snel coeliakie zullen ontwikkelen als ze al veel eerder gluten krijgen toegediend.
Baby’s die aan het onderzoek mee doen en 1 van de genen blijken te hebben, worden onderverdeeld in 2 groepen: de tolerantietest-groep en de controle-groep. De tolerantietest-groep krijgt vanaf de leeftijd van 4 maanden een kleine hoeveelheid gluten toegediend, te vergelijken met 1/100e boterham. De controlegroep krijgt melksuiker. Als uiteindelijk in de tolerantietest-groep veel minder coeliakie wordt ontwikkeld, is het onderzoek geslaagd.

Wij hopen natuurlijk dat Eva geen coeliakie zal ontwikkelen, maar weten ondertussen ook dat met coeliakie heel goed te leven is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*