Coeliakie en huidziektes

Toen bij Mirthe coeliakie werd geconstateerd, was eczeem nog geen officieel symptoom voor coeliakie. Terwijl wij (juist door die eczeem) aan coeliakie dachten.

Daarom las ik met extra interesse een artikel in de Glutenvrij van maart 2013:
Huidziekten: sleutel om coeliakie te vinden

atopic-eczeem"Het is al langer bekend dat een deel van de coeliakiepatienten last heeft van dermatitis herpetiformus. Bij mensen die met jeuk, een rode huiduitslag en blaasjes bij de dermatoloog komen, kan DH uit de bus komen. Maar Italiaanse dermatologen ontdekten dat nog meer huidziekten zijn die voorkomen bij coeliakiepatienten. (..) Ze noemen psoriasis, alopecia areata, netelroos of galbulten, atopisch eczeem en nog wat zeldamer huidaandoeningen. Helpen de gangbare medicijnen niet om zo'n huisziekte te lijf te gaan, test deze patienten dan op coeliakie."

6 antwoorden naar “Coeliakie en huidziektes”

  1. Zo flauw, mijn eczeem op mijn hand is pas toegenomen na de diagnose. Maar in mijn geval kan het ook een familiekwaal zijn + vorm van hooikoorts, aangezien er meer mensen in de familie er last van hebben (Moeder en oma). 

    Ik ga het binnenkort toch eens voorleggen aan mijn arts, eens zien wat zij zegt, want ik eet toch echt 100% glutenvrij 🙂

  2. Zo zien de benen van mij dochter er ook uit, haar huisarts zegt dat ze geen coeliekie heeft, maar gewoon exceem.

    Dom dat ze haat niet nakijken op coeliakie, grrrrr

  3. Ben al bij meerdere dermatalogen geweest en ook bij een reumataloog, maar zoland de dermataloog niet iets kan vaststellen is er geen officiele diagnose. Heb me al meerdere malen op coeliakie doormiddel van bloedtesten laten testen. Heb het niet. Wel het gen DQ8 en DQ2. Misschien toch maar weer eens terug naar de reumataloog om me weer te laten verwijzen naar de MDL. Misschien zit er toch wel Coeliakie achter.

  4. Interessant! mijn oudste dochter heeft ook eczeem klachten, binnenkort naar een allergiepoli, ben benieuwd. Ik weet dat ze de genen bezit en uiteraard dat haar broertje/zusje en ikzelf ook al coeliakie hebben. Spannend 😉

  5. Heb zoveel gedokterd met mijn jongste (inmiddels 21). Als kleuter bij de kinderarts ivm verstopping, als schoolkind bij de huidarts ivm vreemde plekken op zijn huid en jeuk, en aantal jaren geleden bij de internist ivm erge buikpijn. Uiteindelijk is er onderzoek gedaan naar coeliakie maar hij heeft het niet. Gen-onderzoek is niet gedaan. Ik laat het nu rusten …. het is aan hemzelf om aan de bel te trekken als hij weer klachten krijgt. 

  6. Ik heb ook erg huid problemen, erge jeuk en eczeem. Is na glutenvrij dieet helaas niet minder geworden (hoopte ik natuurlijk wel). Het kan helaas aan zoveel dingen liggen. Heb al geprobeerd of misschien door melk of soja kwam, en slik nu vitamine D. Als dat niet werkt ook weer eens naar de dokter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*