Coeliakie en Nederland

Het verbaast mij elke keer weer: Waarom is coeliakie in Nederland meest onbekende volksziekte?
In Nederland lijden naar schatting 160.000 mensen aan coeliakie (spreek uit: seuliakie), maar slechts 25.000 mensen weten het. Daarmee loopt Nederland ver achter op veel andere landen waar de bekendheid met de ziekte wel groot is.
(Bron: Glutenvrij.nl)

De Nederlandse arts Van Dicke heeft coeliakie gekoppeld aan het eten van gluten.
Maar daarna is de vooruitstrevendheid van Nederland verdwenen. In de landen om ons heen is coeliakie veel beter bekend. Hierdoor zijn er relatief meer mensen gediagnotiseerd. Hierdoor is het makkelijker om buiten de deur te eten. Hierdoor zijn er meer dieet-artikelen te koop. Ik verbaas me er steeds weer over. Waarom is coeliakie in Nederland zo’n onbekende ziekte?
De Glutenvrij (het blad van de Nederlandse coeliakie vereniging) geeft hiervoor een aantal redenen:
Ten eerst is er een grote verscheidenheid aan klachten. Van de meest bekende verschijningsvorm (het te kleine kindje met dunne armpjes en beentjes en een dik buikje) tot bijvoorbeeld alleen maar bloedarmoede. (Maar dat is natuurlijk ook in andere landen)
Ten tweede zit de bruine boterham met kaas zo in onze cultuur ingebakken, dat mensen zich niet kunnen voorstellen dat zo’n boterham ongezond kan zijn.
Ten derde is het woord coeliakie moeilijk, te moeilijk om te onthouden voor veel mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*