Coeliakiedag: PreventCD

Twee dagen geleden schreef ik een blog over hoe je lichaam reageert als je coeliakie hebt, hoe reageert je immuunsysteem?
De komende dagen ga ik nog een paar medische blogs plaatsen. Te beginnen met meer uitslagen van het onderzoek PreventCD.

Het is al meer dan een half jaar geleden: De jaarlijkse coeliakiedag. Samen met Denise had ik een hele leuke en interessante dag. Destijds beloofde ik jullie binnenkort meer te vertellen over de lezingen. We gingen onder andere naar een lezing over jouw recht halen als je glutenvrij moet eten en naar een lezing over PreventCD.

Over PreventCD heb ik al veel geschreven. Hier vind je een overzicht. Maar tijdens deze lezing kwam ik dingen te weten die ik nog niet wist.

Voor informatie

Het onderzoek wilde bekijken of het vroeg introduceren van gluten van invloed is op het ontwikkelen van coeliakie. Dat blijkt helaas niet zo te zijn.
Hoe coeliakie ontstaat is nog niet bekend. Er is gelukkig steeds meer bekend, maar we zijn er nog lang niet.
Het ontstaan van coeliakie is een combinatie van genetica, immuunsysteem en omgeving.
De theorie van het introduceren van gluten, komt van de Zweedse IJsberg: Kinderen geboren in de jaren 80 en 90, ontwikkelden 4 maal zo vaak coeliakie als in de rest van de Zweedse bevolking. Het bleek dat baby's in die tijd minder bostvoeding kregen op het moment van de introductie van gluten.

PreventCD

  • Voor het PreventCD onderzoek werden 1223 kinderen aangemeld. 399 kinderen hadden geen coeliakie-genen (HLA-DQ2 en/of -DQ8) of vielen om andere redenen af. Uiteindelijk deden 944 kinderen mee aan het onderzoek.
  • 80 van deze kinderen ontwikkelden coeliakie gedurende het onderzoekstraject (bijna 6%).
  • 42,9% hiervan had coeliakie-antistoffen (TTg) en klachten. 57,1% hiervan had coeliakie-antistoffen maar geen klachten.
  • Bij de leeftijd van 3 jaar, was 52% van de kinderen met coeliakie gediagnostiseerd.

Uit het onderzoek bleek van de genen een grote invloed hebben op het van coeliakie:
Van de kinderen die 2 x HLA-DQ2 hebben, had 14,9% coeliakie op de leeftijd van 3 jaar.
Van de kinderen die 1 X HLA-DQ2 hebben, had 3,9% coeliakie op de leeftijd van 3 jaar.
Van de kinderen die HLA-DQ8 hebben, had 0,9% coeliakie op de leeftijd van 3 jaar.

Als je lid bent van de NCV, kan je de presentatie hier nalezen: The Young Coeliacs of the PreventCD Study

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*