Coeliakiemaand 2019

Het is mei, traditioneel de maand waarin we Coeliakie extra onder de aandacht brengen. Maar helaas bestaat de stichting coeliakiemaand nog maar uit 2 bestuurders die beiden niet de energie hebben om activiteiten te organiseren (Zie ook hun Facebook pagina). Ook ik heb dit jaar geen energie over om veel met de coeliakiemaand te doen. Maar ik wil het niet ongemerkt voorbij laten gaan! Daarom geef ik jullie tips en voorbeelden om zelf coeliakie onder de aandacht te brengen!

De Vlaamse Coeliakie Vereniging heeft een ‘glutenvrije challange‘ in het leven geroepen:

Naar aanleiding van deze dag (en week) van coeliakie roepen we onze leden op om een ‘glutenvrije challenge’ uit te voeren. Laat de buitenwereld weten wat een glutenvrij dieet betekent en/of verras nu eens diegenen die in het dagelijks leven altijd oog hebben voor jouw dieet. Wees creatief: hoe gekker hoe prettiger!

Kijk voor meer informatie op de website of de Facebook pagina van de Vlaamse Coeliakie vereniging.

Voorbeelden voor de Glutenvrije Challange

Wij hebben de afgelopen jaren al heel wat acties gedaan die je kan gebruiken voor die ‘glutenvrije challenge‘. Ik zet hieronder de acties voor je op een rijtje:

Algemeen

blije buiken

Voor vrienden en familie:

 • Schrijf een brief of mail aan je vrienden en familie met ideeën voor glutenvrij lekkers en waar ze die kunnen kopen (zie hier een voorbeeld);
 • Stuur je vrienden en familie een kaartje om ze te bedanken dat ze altijd rekening met je houden
 • Organiseer een glutenvrije proeverij;
 • Organiseer een glutenvrij etentje of een feestje voor je vrienden.
 • Organiseer een glutenvrij etentje of een feestje juist voor de mensen die iets verder van je af staan, maar waar jij of je glutenvrije kind wel regelmatig over de vloer komen – zie voorbeeld Sofie aan tafel;
 • Doe de glutenquiz! Daag je vrienden, kennissen en familie ook uit om hun glutenkennis te testen!
 • De enquete die ik stuurde naar vrienden en familie, heeft hen weer wat bewuster gemaakt;
 • Vraag iemand in je omgeving eens om een paar dagen glutenvrij met je mee te eten, zodat ze ervaren hoe het is om glutenvrij te moeten eten;
 • Trakteer je collega’s omdat ze zo goed rekening houden met mijn dieet of juist om er wat meer aandacht aan te geven. Geef ze ook meteen een folder waar ze lekkere glutenvrije producten kunnen kopen voor als ze gaan trakteren.
glutenvrije-cakejes

Voor op school

coeliakie les op school

2 antwoorden naar “Coeliakiemaand 2019”

 1. Hoi!
  Ideaal, die lijst met lekkers. Staan ook een aantal dingen op die ik nog niet kende. Wat me opviel.. Je hebt Milky Way er tussen staan, maar daar zit gerstemoutextract in. Ik was altijd in de veronderstelling dat ik dat niet mag hebben. Zit ik daarin mis of is er een foutje in de lijst geslopen? ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*