CoelKids en eHealth: consult op afstand bij coeliakie

coelkids

Op 25 maart was ik bij een lezing over CoelKids en eHealth. Dr. Caroline Meijer sprak over deze pilots waarbij een patient niet altijd meer naar het ziekenhuis hoeft te reizen voor een consult.

CoelKids is een pilot waarbij kinderen niet meer (altijd) naar het ziekenhuis hoeven te komen voor een consult.

"Het poliklinische consult wordt vervangen door een videoconsult met behulp van internet.
Voor de patiënt betekent dit, dat vragen over de gezondheid, het glutenvrije dieet etc. gesteld kunnen worden aan de arts via het beeldscherm.
De bloedtest op specifieke coeliakie-antistoffen zal door middel van een vingerprik thuis plaatsvinden (net als bij CoelKids). Hiervoor krijgt de patiënt de thuistest per post toegestuurd."

Bron: LUMC

Van deze thuistest maak je een foto die je naar de dokter mailt. Een soort zwangerschapstest, maar dan voor coeliakie.

eHealth is nog uitgebreider: Het is het gebruik maken van nieuwe informatie- en communicatietechnologieeen om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen en/of verbeteren. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een patientenportaal en online consulten zoals bij CoelKids.

In het patientenportaal kan je toegang krijgen tot een deel van het medisch dossier (van je kind). Het onderzoeksteam is nog voornamelijk bezig met het verkrijgen van de machiging voor ouder/voogd/mentor en kind (boven de 12). Hiervoor wordt een pilot bij coeliakiepatienten gedaan.

Voordelen

Er zijn veel voordelen aan het patientenportaal. 
Voor de patient:

  • toegang tot en beschikking over eigen data
  • actieve betrokkenheid
  • meer regie/autonomie
  • goede informatie over aandoening en behandeling
  • en daardoor betere kwaliteit van leven

Voor de zorgverlener:

  • betere resultaten door zelfmanagement
  • afname telefonische consulten
  • informatie van patient beschikbaar voor consult.

Aan deze pilot doen 7 verschillende ziekenhuizen mee. Het gaat om kinderen en jongvolwassenen tot en met 25 jaar met minimaal 1 jaar coeliakie. En natuurlijk moeten ze geen complexe problemen hebben, hun consult gaat om alleen om de controle van coeliakie.

Ook bij volwassenen?

Dr. Mearin: "De zorg voor volwassenen met coeliakie is een ramp. Zij worden vaak aan hun lot overgelaten. Te weinig artsen hebben goede kennis over coeliakie. Door dit systeem kan een gespecialiseerd arts meer patienten aan nemen. Dit systeem is dus ook een grote verbetering van de zorg voor volwassenen."

En natuurlijk wordt deze manier van consulteren alleen toegepast als de patient dit wil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*