Crazy food tag

glutenvrije-snack

Volgens mij komt deze tag van OhMyFoodness, maar ik vond h’m op Miss Glutenvrij (voordat ze veel blogs van haar website haalde). Hoe dan ook, ik vond het leuk om weer eens een tag in te vullen. Deze keer: In welke stad heb je het lekkerst gegeten, welk restaurant zou je willen dat het dichterbij zou zijn en nog 28 andere vragen over (glutenvrij) eten.

1. Welk eten kun je elke dag eten?

Havermout (havermoutpap, havermoutmuesli), yoghurt, fruit. En groentes natuurlijk. Die laatste 2 zijn zo veel mogelijk van het seizoen.

2. Wat is je favoriete restaurant?

Vorig jaar ben ik heel veel uit eten geweest. Maar geen 2 keer naar dezelfde. Daarom vind ik het ook moeilijk om een favoriet restaurant aan te wijzen. Ik denk dat ik ga voor de glutenvrije restaurants, of ik er nu al geweest ben of niet ;-). En dan met name The Food Club in Utrecht, De Ontmoeting in Nijmegen, Mastino V in Amsterdam en De Steakerij in Zuidveld (Drenthe).

3. In welke stad heb je het lekkerst gegeten?

Eten is een totaalbeleving. Het gaat niet alleen om het eten, maar ook om de sfeer er om heen. Er poppen 4 maaltijden in mijn hoofd op, maar die zijn allen van voor de diagnose coeliakie:

– Calamares in Granada, ik schreef hier een gastblog over op My Food Blog.
– Cerviche en vis van de dag in Puerto López (Ecuador). Na een middag bier drinken en goede gesprekken in een tentje aan het strand, besloten we daar ook maar te blijven eten. Toen we vroegen wat de vis van de dag was, snapten we het antwoord niet: “un momento”. Even later kwam de ober weer aan ons tafeltje: “Zie je daar die boot? Daar komt de vis van de dag.”

32,28,365,383.808289

– Na mijn afstuderen (2000) bleef ik in Haarlem wonen. We gingen regelmatig uit eten. En als we echt iets te vieren hadden, gingen we naar Lambermons. Lambermons had een leuk en bijzonder concept: Gedurende de avond werd elk half uur een gerechtje geserveerd, je mocht zelf beslissen of je mee deed of niet. Met bijpassende wijn natuurlijk. Elke avond 12 gerechtjes, elke avond weer iets anders. Heerlijk. Zo lekker gegeten daar!
– In Venetië kwamen terecht in een achteraf straatje, in een restaurantje met alleen maar locale mensen. Ik at daar de lekkerste pasta die ik ooit gegeten heb. Met nauwelijks vulling. Een beetje olijfolie en garnalen. Als je goede kwaliteit gebruikt, heb je niet veel nodig!

4. Wat zou je op je broodje doen?

Ik eet weinig brood. Als ik brood eet, is het meestal een tosti samen met mijn dochters en soms een broodje kaas.

5. Wat zou je op je pizza doen?

Vroeger waren mijn pizza’s goed gevuld. Met altijd artichokkenharten, olijven, verschillende soorten kaas, groentes en vaak ook salami of ham. Sinds mijn dochter ook glutenvrij eet, heb ik mijn pizza-smaak aangepast aan die van haar: Zo simpel mogelijk. Tomatensaus, salami en geraspte kaas.

6. Is er een bepaald gerecht/voedingsmiddel dat je altijd al hebt willen proberen?

Ik wil graag een keer zelf glutenvrij croissantjes maken, maar zie op tegen de tijd die dat in beslag neemt…
Daarnaast zijn er nog heel veel gerechten die ik graag wil maken. Elk jaar maak ik weer een lijst Glutenvrije recepten te maken.

7. Vertel over jouw slechtste restaurant-ervaring.

Dat moet natuurlijk een restaurant zijn waar een glutenfout is gemaakt. Maar als ik onze 18 glutenfouten van de afgelopen 6 jaar na kijk, zie ik dat ik nauwelijks echt ziek ben geworden in een restaurant (wel achteraf). Dus kies ik voor een ervaring die heel leuk had moeten zijn (uit eten met mijn ooms en tantes), maar waar ik een groot gedeelte buiten in de kou heb gezeten, misselijk van angst om ziek te worden.

8. Wie is een betere kok, je moeder of je vader?

Mijn moeder. Mijn vader kookt ook, sinds hij met pensioen is. En best lekker. Maar zoals ik al eerder schreef: Mijn moeder is 1 van mijn kook-inspiratiebronnen.

9. In welk eten/gerecht slaag je maar niet om het goed te maken en hoe komt dat?

De laatste paar keer dat ik falafel probeerde te maken, vielen de balletjes als prut uiteen… Ik las dat dat komt omdat ik kikkererwten uit blik gebruikte. Deze zijn te zacht, je moet gedroogde (en geweekte) kikkererwten gebruiken.

10. Noem je minst favoriete eten.

Ik eet alles wat mij voorgeschoteld wordt. Als het maar glutenvrij is.
Maar natuurlijk heb ook ik eten wat ik nooit zelf zou bestellen of maken (zie vraag 12 ;-)). Bijvoorbeeld echte snoepjes (vind ik de calorieën niet waard) of doorgekookte groentes zoals mijn oma ze maakte. Zij zette eerst het vlees en de groentes op, schilde daarna de aardappelen, zette de aardappelen op het vuur en dan was alles tegelijk klaar.

11. Rauwe of gekookte groenten?

Beiden. Een lekkere salade, rauwkost, rode kool of een preischotel.
Ik zie dat ik helemaal geen salades bij mijn recepten heb staan. En dat terwijl ik in de zomer heel veel salades eet!

12. Hoe vind je je biefstuk lekker?

Ik zou nooit zelf een biefstuk maken of bestellen. Daar vind ik het niet lekker genoeg voor. Maar als ik niet mag kiezen, dan eet ik met smaak een medium rare.

13. Wat vind je leuker: koken of bakken?

Oei, dat is een dilemma! Ik vind het allebei leuk. Ik ga dus niet kiezen.

14. Wat is je favoriete fastfood restaurant en kun je 5 items noemen van het menu?

Favoriete en fastfood. Dat zijn twee woorden die ik niet bij elkaar vind passen. 😉  Al ben ik nog nooit bij Leon geweest, ik denk dat dat spontaan mijn favoriet zou worden.
We gingen nog wel eens eten bij de McDonalds, onderweg of zo. Maar sinds hun salades ‘verbeterd’ (en dus niet meer glutenvrij) zijn, komen we er niet meer.

15. Noem een restaurant waarvan je had gehoopt dat het dichterbij zou zijn.

1 maar? Kennen jullie mijn lijst Uitsluitend glutenvrij? Zal ik deze restaurants even herpositioneren?
Toet Pannekoek zit nu in Groningen, maar zou fijn zijn als deze bij ons in het bos zat. Heerlijk veilig pannenkoeken eten na een lekkere wandeling.
De Gebaksjuwelier, de glutenvrije bakker die nu in Culemborg zit, mag bij mij om de hoek. Om op zondagochtend (!) een lekker vers broodje te halen.
De Ontmoeting Tapas volledig glutenvrij restaurant zit nu in Nijmegen. Maar wat zou het fijn zijn om deze in eigen stad te hebben, zodat ik onbezorgd met bijvoorbeeld mijn roeimaatjes kan gaan eten.
De glutenvrije winkel zit nu in Amsterdam, maar zou het fijn zijn als die op fietsafstand zit!
Auberge La Feniere zit nu heel zuidelijk in Frankrijk, vlak bij Marseille, maar wat lijkt het mij heerlijk om met manlief naar dit sterrenrestaurant te fietsen, waar ze volledig glutenvrij zijn!
Alle andere restaurants en winkels van het lijstje mogen lekker op hun eigen plekje blijven. Valt er op vakantie ook nog iets te ontdekken (en blijft er voor andere mensen ook nog iets over ;-)).

16. Wat is je meest favoriete dessert?

Tiramisu!

17. Wat is je favoriete party-food?

Zie mijn blog van afgelopen vrijdag.

18. Wat is het favoriete eten dat je eet met Kerst?

Tapas! Of een goed uitgedachte Italiaanse 7 gangen maaltijd. Of … Helaas eten we dat haast nooit. De schoonfamilie eet liever traditioneel (zie hier ons kerstdiner van 2015) en mijn familie een lekkere (simpele?) glutenvrije, vegetarische maaltijd (zie hier ons kerstdiner van 2012)

19. Welk eten komt er op dit moment in je op?

Voor mij op tafel staat een pot hartjessnoepjes, nog van Valentijnsdag. dus daar denk ik aan.

glutenvrije-zoen

20. Heb je rare eetgewoontes?

Bij een vorige werkgever aten we elke dag de gezamenlijke lunch aan een grote tafel. Heel gezellig, en daarnaast zag ik veel rare eetgewoontes. Vooral met pindakaas ;-): Pindakaas met komkommer, pindakaas met sambal, pindakaas met banaan, pindakaas met hagelslag, pindakaas met suiker.
Volgens mij heb ik zelf geen rare eetgewoontes…

21. Welke feestdag is je favoriet wat eten betreft?

Oei, dat is een lastige. Sinterklaaslekkers? Pasen voor een uitgebreide brunch? Nee, ik kies toch voor mijn eigen verjaardag: Een lekkere borrel voor vrienden en familie (hopelijk in het lente zonnetje), een gezonde lunch tijdens een dagje sauna of een heerlijke uitgebreid diner.

22. Noem een voedingsmiddel of gerecht dat je nooit zou willen proberen.

Gluten!
Dat is flauw natuurlijk. Maar ik heb echt geen idee wat ik anders niet zou proeven. Zelfs maniokbier en sprinkhanen heb ik gewoon gegeten.

23. Weet je wat het favoriete eten van je vrienden is?

Goed plan om daar binnenkort eens een blogreeks aan te wagen! De eerste staat al online: Elizabeth’s glutenvrije spaghetti met zalm.

24. Wat is het allerlekkerste gerecht dat je moeder kan maken?

Geen idee. Het is (bijna) allemaal wel lekker.

25. Hoe heb je je eieren het liefst? Scrambled, gekookt, gepocheerd of als spiegelei?

Een spiegelei, maar dan met de dooier kapot en aan beide kanten gebakken.

26. Noem je favoriete restaurant dat tegenwoordig niet meer open is.

Hierboven schreef ik al over Lambermons. Die is helaas gesloten. Al zouden wij daar sowieso niet meer zo vaak gaan eten, omdat we niet meer in Haarlem wonen.

27. Hoe vind jij je brood het lekkerst getoast? Heel donker of licht?

Medium rare 😉

28. Houd je van pittig eten?

Ja! Al ben ik het niet meer zo gewend…
Vijftien jaar geleden moest ik stiekem lachen om een vriend bij wie het zweet uit brak toen we Thais gingen eten.
Laatst gingen we Thais eten met vrienden. Zij deden een sloot saus over hun loempia, ik een paar druppeltjes. Het was voor mij meer dan genoeg. Sinds we kinderen hebben, eten we niet vaak pittig en maken we het pittige eten minder pittig dan voorheen.

29. Vind je seafood lekker?

Heerlijk!
Al toen ik klein was, was ik gek op vis en zeefruit. Op mijn 7e waren we op vakantie naar Tamariu, aan de costa Bravo in Spanje. Ik genoot daar zo van mijn visschotel, dat het hele personeel kwam kijken naar dat kleine, blonde meisje dat zo aan smullen was.

30. Noem het eerste voedingsmiddel dat in je opkomt wanneer je aan groen eten denkt.

Sla.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*