Dagje mee lopen met de Gebaksjuwelier

glutenvrije-bakker-gebaksjuwelier

Stilte na de storm. Dat heerste er in de glutenvrije bakkerij van Paula, op deze zaterdag. Even rust na de honderden croissantjes en stollen die voor Pasen gebakken waren. Stilte na de vele broden en koekjes die voor de Nederlandse Coeliakiedag gebakken waren. Even rust.
Zo af en toe een klant, de tijd nemen om de gevulde koeken goed te maken, de machine zijn werk laten doen op de chocolademouse en kijken hoe de croissants rezen.

Een dag mee lopen bij de Gebaksjuwelier. Ik dacht dat het hard werken zou zijn. Maar er was alle tijd voor rustig rondkijken en het beantwoorden van mijn vragen.


WAAROM MEE LOPEN?

In de nieuwsbrief van februari stond een oproep:

“Ben jij nieuwsgierig hoe het er bij de Gebaksjuwelier in de bakkerij aan toe gaat? Welke ingrediënten er gebruikt worden? Hoe die lekkere koeken en broden tot stand komen? We nodigen jou, lezer van de nieuwsbrief, graag uit voor een paar uur meelopen in de bakkerij. Meld je aan en vertel waarom je het leuk lijkt een dagdeel mee te draaien.”

Ik maakte een lijst met 10 redenen waarom ik een keer mee wilde draaien. En werd uitgekozen!
Paula en ik hebben al 5 jaar contact. Begin 2013 plaatste zij een enquete op het coeliakieforum over haar nog te starten glutenvrije bakkerij. Sindsdien volgen we elkaar en proberen we elkaar regelmatig van tips te voorzien. Helaas is Culemborg net te ver weg voor mij en kom ik veel te weinig bij de Gebaksjuwelier. Daarom was ik extra blij dat ik uitgekozen werd. Een legitieme reden om weer eens af te reizen.

gebaksjuwelier

WAT DEDEN WE?

We begonnen met het maken van gevulde koeken.

glutenvrij-gevulde-koeken-1

glutenvrij-gevulde-koeken-2

glutenvrij-gevulde-koeken-3
Bij ‘gevulde koeken’ moet ik altijd denken aan die droge dingen van de Aldi, die ik vroeger bij mijn oma kreeg (voordat ik glutenvrij moest eten). Die waarschijnlijk al een half jaar bij haar in de kast lagen. Maar die zijn niet te vergelijken met de koeken die Paula maakt! Het water loopt me al in de mond als ik naar de foto kijk.

Daarna deden we allerlei verschillende klusjes: croissantjes afbakken, schuimtaartjes voorzien van een chocoladelaag, een chocolademousse maken en natuurlijk schoonmaken.

glutenvrije-schuimtaartjes

Ik sprak met een aantal klanten. Leuk om ervaringen over het glutenvrije leven te delen.
Bijna allemaal kwamen ze voor brood. 1 meisje kwam om haar prachtige Sweet-16-taart te halen. En 1 stel kwam omdat zij sinds kort glutenvrij eet.

glutenvrij-brood

En ondertussen was er alle tijd voor mijn vragen: Maak je alles vers? Heb je contact met andere glutenvrije bakkers? Wat voor recept gebruik je hiervoor? Gebruik je altijd rijstmeel voor het uitrollen van deeg? Hoe lang moet dit mixen? Is het zo goed? Adviseer je mensen om eerst een coeliakietest te doen? Wat doe je met de restjes? Mag ik dit proeven?

dag-meelopen-bij-gebaksjuwelier

Kortom: Een gezellige en interessante dag, die stiekem toch best vermoeiend was.
Maar de volgende keer bel ik je als het heel druk is, al ik alle hulp hard kan gebruiken”, zegt Paula.
Is goed Paula, ik vind het leuk om nog een keer te komen helpen!


Ik schreef al eerder over de Gebaksjuwelier:

2 antwoorden naar “Dagje mee lopen met de Gebaksjuwelier”

  1. Pingback: Welk product mis je? - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

  2. Pingback: Glutenvrije kerststollen test - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*