de beste blogs van januari

Wat zijn er veel goede blogs geschreven in januari!
In navolging van bijvoorbeeld Stories of a Coeliac benoem ik voor jullie mijn favorieten:

6 maanden stilte

Emma_lyme

De meest aangrijpende blog die ik las, is van Emma. Ik heb Emma leren kennen via #wijbloggenglutenvrij. Zij heeft een gluten, lactose en fructose (fruitsuikers) allergie. En daarnaast heeft zij chronische Lyme. Elke dag voert zij een onmenselijke strijd met veel pijn. Maar ze blijft optimistisch en is er van overtuigd dat ze op een dag beter zal worden. Daarom ging ze naar Florida, voor een behandeling die ze hier in Nederland niet kunnen geven. Na 6 maanden radiostilte, verscheen er deze maand weer een blog van haar. Over haar strijd tegen de ziekte van Lyme, over hoe ontzettend zwaar het is om een “onzichtbare ziekte” te hebben, over het onbegrip van haar omgeving en over hoe belangrijk het is dat de ziekte van Lyme meer bekendheid krijgt. Mensen moeten inzien dat als je er wel op tijd bij bent en vooral alert bent het zoveel anders kan lopen.

Klik hier om haar blog te lezen:6 maanden stilte.

Autoimmune disease is limiting

BREAK-FREE

Een andere aangrijpende blog die ik las is van Glutenfree lady.
"I read how other people achieve impressing things despite having celiac disease. My body, however, rather restrains me from reaching my goals."

Dat ging over mijn blog, Coeliakie is geen beperking

"It makes me feel uneasy when I read about people whose lives aren’t affected by celiac disease other than the dietary restrictions. First of all, I am very happy for them. Also, I understand the need of being optimistic and to spread positivism. Just, this is so different from my own experience. Much different."

Ik schreef 'coeliakie is geen beperking', maar ik moet bekennen dat ik me veel meer thuis voel in de woorden van Kati 'Coeliakie is wel een beperking'. Ook al voel ik me meestal gezond. Ik merk toch dat ik minder kan dan gezonde leeftijdsgenoten. Als ik om half 9 uitgeput m’n bed in rol. Als ik besef dat mijn leeftijdsgenoten wel 5 verschillende dingen doen in 1 weekend (en ik toch echt keuzes moet maken). Maar aan de andere kant besef ik dat ik zo veel meer kan dan sommige mensen met coeliakie. Laat staan dan mensen met andere ziektes.

Klik hier om de volledige blog te lezen: Autoimmune disease is limiting

Coeliakie en depressie

depressies

Bron

​"Depressies komen meer voor bij mensen met een chronische ziekte (en dus ook bij mensen met coeliakie). Hoe het precies komt dat coeliakie en depressie regelmatig samen gaan is nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel wat ideeën over." Elize zet ze duidelijk op een rijtje.

Voor mij is het herkenbaar. Vlak voordat coeliakie bij mij geconstateerd werd, was ik depressief. Kwam dat door de coeliakie of door de omstandigheden?
Het is een feit dat ik me na een paar weken glutenvrij eten een stuk beter voelde.

Klik hier om de volledige blog te lezen: Coeliakie en depressie

Recepten

witte bolletjes

​Ik vond deze maand een paar recepten die ik binnenkort wil uitproberen. Ze liggen al uitgeprint en wel klaar op het aanrecht. Nu nog tijd vinden om ze te maken…
Want tja, bolletje maken als de hele broodtrommel nog vol ligt, is ook zo zonde ;-).

Overig

Tenslotte

Miss Glutenvrij is een serie gestart met persoonlijke verhalen van mensen met coeliakie. Deze maand plaatste ze mijn verhaal.
Klik hier voor het verhaal: 'Onze tweeling leefde maar een uur'. Coeliakie en zwangerschapsproblemen.

Eén antwoord op “de beste blogs van januari”

  1. He wat leuk dat ik er 2 keer bij sta. Dankjewel 🙂
    De kaasstengels waren bij mij nog niet oud na een dagje (misschien toch verschil in oven?), maar wat je ook kunt doen is ze nog even terug doen in de oven vlak voor je ze wil gaan eten. Extra lekker vind ik ^^

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*