Eet je veel glutenvrije producten?

De vraag klinkt een beetje raar. Ik eet immers alleen maar glutenvrije producten ;-). Maar we bedoelen met deze vraag: Eet je veel producten die specifiek glutenvrij zijn, zoals glutenvrij brood, glutenvrije pasta, glutenvrije koekjes, en zo voorts.

Wij zijn 5 bloggers die vandaag voor #wijbloggenglutenvrij deze vraag beantwoorden. Onderaan deze blog vind je de namen en links naar de andere bloggers. Maar nu eerst mijn verhaal.

Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik met dit onderwerp aan moest. Daarom ben ik een paar dagen bij gaan houden wat ik at:

Maandag

Ontbijt: overnight havermout met yoghurt en melk
Lunch: krentenbol en wit bolletje kaas
Avondeten: stamppot boerenkool met worst (zie recept)
Tussendoortjes : fruit

Dinsdag:

Ontbijt: overnight havermout met yoghurt en melk
Lunch: restje stamppot boerenkool
Avondeten: pasta met saus (zie recept)
Tussendoortjes : fruit

Woensdag:

Ontbijt: havermoutpap (zie recept, maar nu maakte ik het met enkel havermout)
Lunch: restje pasta
Avondeten: Beef shanghai met tagliatelle
Tussendoortjes : stukje chocolade, 2 paaseitjes en 2 koekjes

Eet ik veel glutenvrije producten?

Ik dacht dat ik niet zo veel glutenvrije producten at. Immers, ik neem voor lunch regelmatig een restje avondeten, een salade of een soepje. Maar als dat avondeten pasta bevat (zoals deze dagen 2 keer), gaat het het aantal glutenvrije producten natuurlijk met sprongen omhoog!

De havermout die ik in de ochtend eet, is een twijfelgeval. Immers: Haver is van zichzelf glutenvrij. Alleen wij coeliaken moeten haver eten dat vrij is van kruisbesmetting. Wil je hier meer over lezen, kijk naar naar mijn blog Is haver glutenvrij?

Hoe eet je minder glutenvrije producten?

Er zijn verschillende redenen om minder glutenvrije producten te eten.

  1. Ze zijn duur. Al betwijfel ik of een goede salade of een restje avondeten niet duurder is…
  2. Ze bevatten vaak veel meer vet, suiker en zout dan de niet-glutenvrije variant.
  3. Je vindt de glutenvrije producten niet lekker. Dat is de reden waarom ik ooit van brood afgestapt ben. Het glutenvrije brood van 12 jaar geleden was zo droog…
  4. Je wilt wat meer afwisselen.

Er zijn ook verschillende manieren om minder glutenvrije producten te eten.

  1. Boven noemde ik het al een paar keer: Eet een restje avondeten, een salade of soep voor lunch.
  2. Bedenk eens iets anders voor het ontbijt: Mijn dochter Mirthe ontbeet jaren het liefst met een eitje, een beetje yoghurt en wat fruit. De meeste wereldbewoners eten geen gluten bij hun ontbijt! (Zie mijn blog 50 wereld ontbijtjes)
  3. Snuffel in de schappen van de supermarkt. Zelfs sommige koekjes zijn standaard glutenvrij! (Zie mijn blog Goedkope glutenvrije koekjes). En de toko ligt vol met bijzondere, lekkere en standaard glutenvrije producten!
  4. Eet vers, maak veel zelf en denk creatief. Denk bijvoorbeeld eens aan een bloemkoolpizza, pompoenplakken in plaats van lasagnabladen, courgetteslierten in plaats van spaghetti, een slablad in plaats van een wrap, een bananenpannenkoek in plaats van een gewone, een quiche zonder bodem. Kijk ook eens bij paleo recepten.

Nog meer antwoord op de vraag:

Ook deze bloggers geven vandaag antwoord op de vraag ‘Eet jij veel glutenvrije producten?’ 

2 antwoorden naar “Eet je veel glutenvrije producten?”

  1. Specifiek glutenvrije producten? Ik was en ben een broodeter, meestal 1 van de Yam soorten, afgewisseld met die van AH. Müsli, van Eat Natural. Een keer per week pasta, meestal van Barilla maar het liefst van Rummo (huismerk Sligro). Af en toe een wrap (Schär) of pizza (dr Oetker). Heel soms een stukje taart (Almondy). Verder eet ik eigenlijk weinig specifiek glutenvrije producten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*