Facebook berichten dec. ’19

Op mijn Facebookpagina komen veel tips voorbij. Vaak tips die niet apart op mijn website komen. Daarom verzamel ik ze maandelijks hier. Deze maand o.a. de relatie tussen coeliakie en de pest, kerstmarkten met glutenvrij, ons kerstdiner en nieuwe richtlijnen voor medische specialisten.

Coeliakie en de Pest

In het boek dat ik aan het lezen ben, gaat het regelmatig over de Pest. En dat doet mij denken: Hoe zat het ook al weer met coeliakie en de pest? Was het niet zo dat de coeliakie-genen beschermen tegen de pest?
Helaas, het is iets ingewikkelder. Drie genen die tegenwoordig geassocieerd zijn met de allergieziekte coeliakie, blijken de mensheid van oudsher bescherming te hebben geboden tegen bepaalde bacteriƫle infecties. Welke infecties dat waren, is niet zeker. Het zou tbc kunnen zijn, maar ook de pest is mogelijk.
Lees meer in dit artikel van het UMCG.

Kerstmarkten met glutenvrij

Van Sobremesa!: Duitse Kerstmarkten zijn heel gezellig! en daarom ook zeer geliefd bij o.a. de Nederlanders en Belgen om te bezoeken. Kun je er glutenvrij eten? JA šŸ™‚ De Duitse Coeliakie vereniging maakt ieder jaar een overzicht van alle hen bekende Kerstmarkten en het glutenvrije aanbod van stands/foodtrucks ter plekke, hartstikke handig! Klik op de website en dan op het pdf document. Oh ja en check de pdf nog even snel voor je gaat want de lijst wordt voortdurend bijgewerkt <3 Veel plezier!

Kerstdiner

Restjes-dag

Fijne kerstdagen!
Hebben jullie gisteren ook zo lekker gegeten?
Wij hadden gisteren de schoonfamilie op bezoek. Doen vandaag rustig aan en eten… Restjes!

Nieuwe richtlijnen voor medische specialisten

Glutenvrije diĆ«tist: “Soms lijkt het misschien voor de schermen alsof er weinig gebeurt, maar achter de schermen zijn we in de praktijk altijd druk met nieuwe ideeĆ«n en ontwikkelingen. In de komende jaren komt er zoveel tofs voor jullie aan! (Ik hou jullie op de hoogte als het zover is!)

Wat nog leuk is om jullie te vertellen, is dat ik betrokken ben bij het schrijven van de nieuwe richtlijn voor medisch specialisten. Wat ben ik daar blij mee! Toen ik namelijk zo’n 5 jaar geleden bezig was met mijn onderzoek bij het VUmc, kwam ik erachter dat de huidige richtlijn op verschillende punten gedateerde informatie bevat.

Hoe kunnen we verwachten dat MDL artsen goed op de hoogte zijn, als hun richtlijn niet klopt? Zo’n 1,5 jaar geleden werden we met een groep experts bij elkaar verzameld om te oriĆ«nteren of een nieuwe richtlijn nodig was. En natuurlijk is dat het, alleen moest het financiĆ«le plaatje nog geregeld worden. En zo zijn we jaren verder, maar is het schrijven van de nieuwe richtlijn een feit. Vorige week was ik bij de tweede bijeenkomst en dit wordt een traject van zo’n 2 jaar.

Ik vind het altijd belangrijk dat in zo’n richtlijn alle perspectieven worden meegenomen. Juist ook het stukje ervaringsdeskundigheid. In de opleiding die ik heb gedaan noemden we dit “transdisciplinair werken”: met zijn allen aan de slag met de problemen die worden ervaren in de maatschappij. Daarom stel ik jullie ook regelmatig vragen, om even het een en ander te peilen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*