Facebook berichten feb. 2020

Op mijn Facebookpagina komen veel tips voorbij. Vaak tips die niet apart op mijn website komen. Daarom verzamel ik ze maandelijks hier. Met deze maand heel veel producttips, 2 polls, persoonlijke verhalen en nog veel meer.

13 JAAR GLUTENVRIJ

13 februari: Vandaag 13 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk coeliakie heb. Ik ging meteen glutenvrij eten. Dat je daarmee moet wachten tot de diagnose definitief is, hoorde ik pas jaren later. Gelukkig had dit geen enkele invloed op mijn verdere diagnose. Bij de biopsie bleek dat ik nauwelijks meer darmvlokken over had, de diagnose coeliakie was dus bevestigd!
Al binnen 3 dagen na de start van het glutenvrije dieet voelde ik me beter:

“Ik volg het dieet nu 3 dagen en voel nu al verschil! Mijn diarree is zo goed als gestopt en ik heb nauwelijks buikkrampen meer! Alle andere klachten zijn er overigens nog wel.”

Na de diagnose heb ik een half jaar heel hard aan mijzelf gewerkt: Gezond eten, naar de fysio-sportschool, veel rusten, therapie en heel langzaam weer beginnen met werken. En in oktober werd ik weer ‘gezond’ verklaard door de arts:

“Natuurlijk had ik zelf ook al gemerkt dat het weer goed ging. In februari kon ik nauwelijks van de bank naar de keuken lopen, woog ik nog maar 44 kilo kon ik me niet genoeg concentreren om een boek te lezen of om zelfs maar tv te kijken als er ergens in huis iets anders gebeurde, sliep ik de helft van de dag (en ook maar de helft van de nacht).
Nu kan ik gewoon weer roeien, een lekkere wandeling maken, weeg ik 65 kilo, kan ik tv kijken en lezen tegelijk en kan ik me weer volledig concentreren op mijn werk!”

Vandaag is dus een dag om te vieren!
Om iets lekkers te bakken!

De haverkoekjes zijn van Leev. Het recept van de weesper moppen staat op mijn site.

LEZING 4 APRIL (NEDERLANDSE COELIAKIE DAG)

Wat een interessant programma is er weer voor de Nederlandse Coeliakie Dag op zaterdag 4 april. En, ik ga ook een lezing geven! Spannend, maar heel leuk!

STICHTING SAMEN ALLERGIE VEILIG ETEN

Vanavond had ik een heel leuk gesprek met Rianne. Zij zit in het bestuur van  Stichting Samen Allergie Veilig Eten. Een stichting die mensen met 1 of meerdere voedseluitdagingen creatiever en mondiger wil maken.

Dit willen zij doen door het geven van workshops en het uitgeven van een boek, dat je kan uitlenen aan je vrienden voordat je naar hun feestje of etentje komt.

GEZOCHT: BESTUURSLEDEN!
Deze droom is helaas niet mogelijk als er niet meer bestuursleden bij komen. Wil jij de social media bijhouden, het boek promoten, de website beheren, of heb je een heel ander idee, en wil je maximaal 2 uur per week helpen om deze droom waar te maken? Neem contact op met de stichting!
Als de stichting eenmaal goed staat, kan je ook workshops gaan geven, als je dat leuk vindt.

Ik mocht een concept versie zien van het boek, en werd er echt heel enthousiast van. Mooi vormgeven, waardoor je makkelijk je eigen voedseluitdagingen kan toevoegen (of de rest van verwijderen). Veel informatie en goede tips voor bijvoorbeeld een feestje.
En ik ben niet de enige die enthousiast is. Iedereen die Rianne, of haar mede bestuursleden, er over spreekt is enthousiast: diëtisten, artsen, Stichting voedselallergie, enz.

De voorverkoop van het boek is al begonnen!

1 OF MEER VOEDSELUITDAGINGEN?

Heb je mijn bericht van vorige week over Stichting Samen Allergie Veilig Eten gelezen?
Ik was benieuwd: Hoe veel van mijn volgens hebben te maken met meerdere voedseluitdagingen?

GLUTENVRIJE LUNCH BIJ THE WELSH BAKESTONE

SMOOTHIEMIX MET GLUTENVRIJE HAVER

Maak het glutenvrij: Nice! De haver in deze diepvriesmix is glutenvrij.

DIM SUM POINT GARNALEN GLUTENVRIJ

Glutenvrij en lactosevrij bij de jumbo!
Helaas heb ik geen foto van de ingrediënten.

GLUTENVRIJE BROODJES BIJ IKEA!

JELLY EGGS GLUTENVRIJ

Bij de Lidl!
Wel met sporen van gluten, maar dat eten wij gewoon. Lees hier de uitgebreide onderbouwing.

GLUTENVRIJE PASTA

Maak het glutenvrij: Voor mij nieuw: bij Jumbo Supermarkten nu ook de glutenvrije pasta van Pasta Rummo. En in de aanbieding! Verder koop je deze pasta ook bij Makro en Sligro.

Volgens een poll die ik een tijd geleden onder mijn lezers deed, is dit 1 van de lekkerste spaghetti’s.

GLUTENVRIJ BIER

Bij de Albert Heijn. Ik heb het zelf nog niet geproefd, maar schijnt lekker te zijn, met lichte citroensmaak.

NIEUWE WEBSITE VOOR JEANDRINE!

DE glutenvrije bakinstructrice van Nederland heeft een vernieuwde website!
Nu is het nog makkelijker om recepten te vinden.

“SPEED KOST MINDER DAN GLUTENVRIJ ETEN”

Een 34-jarige man uit Watou staat voor de Ieperse rechter voor drugsbezit en verkoop. De man, die geen gluten mag eten, zegt dat hij speed gebruikte om zijn eetlust te remmen. 

Lees meer op HLN

GLUTEN IS MY BITCH

Ik zat te twijfelen of ik dit boek wilde lezen. Twijfelde al of het mijn soort humor is. Na de recensie van Glutenvrije mama laat ik het voorlopig bij de boekhandel liggen.

Glutenvrije mama: Gluten is my BITCH gelezen van April Pevetaux. Zoals de titel al doet vermoeden beschrijft dit Amerikaanse boek op humoristische manier de schok die coeliakie en glutenvrij eten teweeg brengen bij een diagnose op volwassen leeftijd. Misschien komt het omdat mijn perspectief als non-celiac moeder van een kind dat al op jonge leeftijd de diagnose kreeg heel anders is maar ik vond de toon van het boek wel grappig maar vooral erg vermoeiend. Daarnaast spreken de recepten die ook in het boek staan mij niet erg aan (gefrituurde broccoli anyone?). Leuk, herkenbaar boek met goede informatie maar wat mij betreft geen must. 

LIJSTJE AANGEVULD

Ik heb mijn lijstje en kaart met 100% glutenvrije restaurants, bakkers en hotels aangevuld met HappyFoodandHealth in Rotterdam, Kivi Paber Käärid in Estland, Panadería Dulcería Las Arenas sin gluten “Bäcker Sin” op Tenerife en Bäcker Sin Adeje op Tenerife.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*