Facebook berichten juli 2021

Op mijn Facebookpagina komen veel tips voorbij. Tips die niet apart op mijn website komen. Daarom verzamel ik ze maandelijks hier. Met deze maand o.a. de glutenvrije week bij de Lidl, klachten na corona-vaccinatie, Glutenvrije tagliatelle en meer!

Glutenvrije week Lidl

Hoera! Vanaf 5 augustus heeft de Lidl weer glutenvrije producten!Wij gaan voor de koekjes met chocolade, de zout stokjes en de kipnuggets. En we zijn erg benieuwd naar de ‘oreo’s’.

Klachten na corona vaccinatie

Ten eerste: Ik ben volledig voor corona-vaccinaties en zal de tweede dan ook zonder overdenkingen nemen. Maar ik ben benieuwd of meer mensen last hebben van deze bijwerkingen:

Anderhalve week geleden kreeg ik mijn eerste vaccinatie. De dag daarna was ik ziek: Hoofdpijn, misselijk, duizelig, alsof ik een flinke kater had. Ik heb vrijwel de hele dag in bed gelegen. Ondertussen kan ik weer redelijk functioneren, maar ik heb nog steeds klachten: duizelig, slecht concentreren, brainfog.

Een collega-blogger van Gelukkig & Glutenvrij vertelde dat zij soortgelijke klachten had. Maar nog interessanter: Zij vertelde dat bij haar vaccinatie-locatie zij de 5e was die duizelig was, en allen hadden ook coeliakie…

Klachten na corona vaccinatie (vervolg)

Eergisteren plaatste ik een bericht dat ik nog steeds klachten heb na mijn eerste corona-vaccinatie (nu bijna 2 weken geleden): duizelig, brainfog en snel moe.

Ik kreeg super veel reacties, van mensen die deze klachten ook hebben gehad of juist niet. Het is voor mij niet te beoordelen of mensen met coeliakie meer van dit soort klachten hebben dan mensen zonder coeliakie. Wel kwam ik een paar interessante dingen tegen die ik jullie niet wil onthouden:

COELIAKIE-ANTISTOFFEN BIJ CORONA-PATIENTEN

Uit onderzoek blijkt dat mensen die corona hebben gehad, vaak reuma- en coeliakie-antistoffen in hun bloed hebben (20-50%). Of hierdoor meer patiënten reuma en coeliakie krijgen na het doormaken van een corona-infectie is nog niet bekend.

Bron:
Verrassend: antistoffen tegen coeliakie en reuma bij (oud) corona patiënten (Tine op coeliakieforum)
Covid-19 and autoimmunity (NCBI)

VAKER COELIAKIE NA CORONA-INFECTIE DOOR BESCHADIGDE DARM?

Mensen die corona hebben doorgemaakt, kunnen misschien coeliakie ontwikkelen als hun darmen door corona beschadigd zijn geraakt. Dat kan alleen als ze het genetisch profiel hebben dat past bij coeliakie. Italiaanse maag-darm-lever-artsen schrijven hierover in een medisch tijdschrift. Het is een hypothese; bewezen is het nog niet. Wel is bekend dat darmschade kan leiden tot het ontstaan van een auto-immuunziekte. We gaan zien of de komende tijd het aantal coeliakiepatiënten toeneemt.

Bron: Italiaanse artsen verwachten toename coeliakiepatiënten door corona (Tine op coeliakieforum)

COELIAKIE-GENEN BODEN EEUWEN LANG BESCHERMING TEGEN INFECTIES

Coeliakie kan pas sinds de jaren ’50 behandeld worden met een glutenvrij dieet. Daarvoor leidde de ziekte vaak tot verminderde vruchtbaarheid en tot vroegtijdig overlijden. Evolutionair gezien is het daarom opmerkelijk, dat de gen-varianten geassocieerd met coeliakie zich zo wijd hebben kunnen verspreiden in de populatie. Onderzoek toonde aan dat mensen die het risico-gen voor coeliakie dragen, beter beschermd zijn tegen bacteriële infecties. We weten helaas niet zeker tegen welke infecties het gen bescherming bood. Dit zou tbc geweest kunnen zijn, maar ook de pest is mogelijk.

Bron: Coeliakie-genen boden eeuwenlang bescherming tegen infecties

VOEDINGSTIPS TEGEN BRAINFOG

 • drink genoeg
 • eet genoeg Omega-3 vetzuren (o.a. te vinden in vette vis, tofu, sojadrink, noten en zaden)
 • beperk je koffie
 • eet genoeg B-vitamines (o.a. te vinden in groene bladgroenten en volkoren producten)
 • eet voldoende Flavonoïden (o.a. te vinden in bessen, appels, druiven, groene thee, sinaasappels en chocolade)

Bron: Voeding waar je hersenen ongelukkig van worden (Holland & Barrett)

Glutenvrije tagliatelle

Maak het glutenvrij: Jumbo Supermarkten vervangt de glutenvrije rauwe ham tortellini (helaas!) T/m 24 augustus is er een aanbieding 2+1 gratis op deze nieuwe variant! De verse pastasauzen doen ook mee met deze actie en meerdere varianten zijn glutenvrij.

Glutenvrije Brownie M&M

Maak het Glutenvrij: Had je niet gedacht hè? Dat deze M&M’s Brownie glutenvrij zijn. Gevaarlijk lekker, met een chewy binnenkant. Onder andere te koop bij Albert Heijn en Jumbo.

Gelukkig & Glutenvrij magazine

Heb je ons gratis glutenvrije magazine al gelezen? Het staat vol met zomerse tips!

6 antwoorden naar “Facebook berichten juli 2021”

 1. Ik had na de eerste vaccin last van een pijnlijke arm en hoofdpijn. Bij de tweede prik had ik geen klachten.
  Ik ga eens kijken of ik die M&M’s kan vinden bij de Dekamarkt.

 2. Ik zie dit bericht heel laat. Ik ben sinds mijn 2e vaccinatie zeer ziek geworden, kortademig, hartkloppingen, onwel worden. Opgenomen in ziekenhuis, hartkatheterisatie gehad, nu bij longarts allerlei onderzoeken. Voorheen zeer sportief en gezond (met coeliakie).

  • Hi Brigitta,
   Wat vervelend! Heb jij je klachten gemeld bij de NCV? Zij houden bij of er een relatie is tussen klachten bij corona(vaccinatie) en coeliakie. Vooralsnog is er geen afwijking t.o.v. mensen zonder coeliakie.

   Ik heb onlangs corona gehad, en ook daar ben ik erg ziek van geworden. Ziekenhuis gelukkig niet, maar wel paar dagen volledig in ben en sindsdien erg weinig energie (nu 2 maanden lang).

   Ik wens je veel beterschap!
   Groet, Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*