Foliumzuur

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid foliumzuur is 0,2 mg.
Vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd om 0,4 mg foliumzuur per dag te slikken. Dit om neurale buisdefecten (waar een open schedeltje onder valt) te voorkomen.
Vrouwen met een zwangerschapswens met een voorgeschiedenis met neurale buisdefecten, wordt geadviseerd 5 mg foliumzuur per dag te slikken (dus 12 keer zo veel).

Mijn zoektocht naar glutenvrij foliumzuur was begonnen:
De pilletjes 0,4 mg foliumzuur is geen probleem. Bijna elke drogist heeft een glutenvrij huismerk.
De pilletjes 5,0 mg foliumzuur is een groter probleem…

Eerst gingen we informeren bij de apotheek van het ziekenhuis (we waren er immers toch). De pilletjes 5 mg foliumzuur die zij hebben, bevatten gluten. Ook de 2 andere leveranciers gebruiken tarwezetmeel als vulstof.

Via het coeliakieforum kreeg ik een link doorgestuurd:
Glutenvrij is Foliumzuur 5.000 Mcg van AOV
Te bestellen bij:
https://www.derooderoos.com
Maar medicijnen bestellen via internet ben ik niet zo happig op…

Daarna ging ik langs bij mijn eigen apotheek. Ook hun pilletjes 5 mg foliumzuur bevatten gluten. Helaas kunnen ze zelf ook geen pillen voor mijn draaien, want de vulstof die zij gebruiken bevat gluten…
Ze kende wel het merk AOV en ook De Roode Roos is betrouwbaar. Ze adviseerde mij om de pilletjes toch via internet te kopen. Dat is goedkoper dan als zij het moeten bestellen.

Vrijdag werd er een pakje voor mij afgeleverd, met mijn pilletjes glutenvrije foliumzuur 5 mg. Nu kan ik elke dag volstaan met 1 pilletje, in plaats van een hand vol pilletjes!

2 antwoorden naar “Foliumzuur”

 1. Wat wordt bedoeld met vrouwen met een zwangerschapstest met een voorgeschiedenis?
  Is het aan te raden voor iedereen met coeliakie met zwangeschapswens 5 Mg foliumzuur te laten slikken per dag?
  Wij willen in mei 2018 beginnen om zwanger te worden van ons 2de kindje, is het al raadzaam om nu met foliumzuur te beginnen?
  Heb je nog meer tips voor mensen met coeliakie voor een gezonde zwangerschap?

  Thnx alvast!

  Groetjes Danielle

  • Dat staat er niet ;-).
   Er staat: “Vrouwen met een zwangerschapswens met een voorgeschiedenis met neurale buisdefecten”.

   Neurale buisdefecten zijn o.a. een open ruggetje en een open schedeltje. Ik had een ‘voorgeschiedenis met neurale buisdefecten’: Tijdens mijn 3e zwangerschap was ik zwanger van een jongetje met anencefalie (open schedeltje). Deze kinderen worden hooguit een paar dagen oud.

   Als je (onbehandelde) coeliakie hebt, kan je een tekort aan foliumzuur (B11) hebben. Als je een tekort aan foliumzuur hebt, heb je een verhoogde kans op een kindje met een neurale buisdefect. Foliumzuur is ook belangrijk voor de verdere vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

   Vrouwen die zwanger willen worden, wordt sowieso aangeraden om foliumzuur te slikken: 400 microgram. Wanneer JIJ daar mee moet beginnen, lijkt me een vraag voor je arts.
   Omdat ik een jongetje had gekregen met een open schedeltje, moest ik 12 keer zo veel foliumzuur slikken bij de volgende zwangerschappen. Dit had niets met mijn coeliakie te maken.

   Toch adviseer ik je om een aantal dingen te controleren voordat je zwanger wordt: Je foliumzuurgehalte, je ijzergehalte en je B12-gehalte. Hier heb je als coeliaak sneller een tekort aan dan aan dan een ‘normale’ vrouw. Zorg dat ze goed op niveau zitten (en niet net op niveau) en slik zo nodig bij.

   En meer tips voor mensen met coeliakie voor een gezonde zwangerschap?
   Luister goed naar je lichaam, laat je bloedwaarden regelmatig testen, eet gezond (Lees https://ikbenglutenvrij.nl/gezond-glutenvrij-eten-2/), en geniet!

   Groetjes, Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*