geen antistoffen, toch coeliakie?

bloed-prikken-coeliakie

Bij kinderen zijn coeliakie-antistoffen heel betrouwbaar. Dat betekend: Als je geen antistoffen hebt, heb je vrijwel zeker ook geen coeliakie. Heb je wel antistoffen, dan heb je vrijwel zeker coeliakie (kijk op mijn blog biopt of niet?).

Bij volwassenen zijn coeliakie-antistoffen een stuk minder betrouwbaar.

Bron foto: Pixabay

– deze blog is achterhaald. Zie https://ikbenglutenvrij.nl/steeds-minder-coeliakiepatienten-zonder-antistoffen/ –

Bij 15% van de volwassen coeliakie-patienten komt het voor dat ze geen antistoffen in hun bloed hadden, maar wel coeliakie. In dit artikel op het coeliakieforum vind je het getal 15% terug: “Bij 85% van de mensen gaan de antistoffen omhoog.” Blijft de rest over blij wie dat niet zo is.

Als er verdenking is op coeliakie, wordt je getest op anti-tTG A (IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase = gluten) + op totaal IgA (om te checken of je IgA antistoffen kunt aanmaken). Die laatste moet positief zijn, anders zegt de anti-tTG IgA niks (die is automatisch ook negatief als IgA totaal negatief is).
Als de totaal IgA negatief is, dan wordt er getest op IgG antistoffen: IgG-tTG. Die zou technisch gezien positief moeten zijn in het geval van coeliakie zonder IgA antistoffen (al zijn daar ook weer uitzonderingen natuurlijk).

2 antwoorden naar “geen antistoffen, toch coeliakie?”

  1. Bij mijn tweeling van (toen) 1,5 had de een wel en de ander geen antistoffen. Omdat ze eeneiig zijn en een kans van 70 % dat de ander het dan ook heeft kreeg degene zonder antistoffen toch een biopt. Gelukkig maar, zijn darmen waren er erger aan toe dan bij zijn broertje. Ik denk dat dit een uitzondering is, vooral omdat het een eeneiige tweeling is. Ik heb wel vaker gehoord van mensen zonder antistoffen die toch coeliakie bleken te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*