Gluten en moedermelk

Op twitter volg ik een kersverse moeder. Haar kindje heeft erg last van darmkrampjes. Ze twijfeld of het misschien gluten kunnen zijn. Gluten uit haar moedermelk.

Voorop gesteld: Moedermelk is goed voor baby’s!
Moedermelk kan coeliakie en andere voedsel intoleranties helpen voorkomen. Door de bescherming die het bied, maar misschien ook omdat er in de melk een miniem beetje gluten zit? De baby heel langzaam laten wennen aan de voeding waar hij misschien niet tegen kan. Het Prevent CD programma is dit (ook) aan het onderzoeken.
– Zie ook mijn eerdere blogs over glutenintroductie. Bv. Glutenintroductie bij baby’s of Hoe ontwikkel je coeliakie (gastblog op sitedish)  –

Heel af en toe kom ik verhalen tegen van kinderen die al voordat ze aan vaste voeding begonnen, last hadden van coeliakie-verschijnselen. Vaak zijn deze kinderen nu super gevoelig. Kunnen ook geen kaas eten van melk die in de winter gemolken is (dan krijgt de koe bijvoeding = tarwe). Ik twijfel: Zijn dat dan echt coeliakie klachten? Of darmklachten van een kindje dat sowieso moeite heeft meer allerlei soorten eten, zelfs moedermelk…

Maar let op: Dit gaat om een heel klein percentage coeliakie patienten. En dus een miniem percentage baby’s. Blijft naar, zo’n kindje met krampjes. Veel succes en sterkte!

9 antwoorden naar “Gluten en moedermelk”

 1. Interessant dat je hier een topic over opent. Ik heb hier zelf ervaring mee. Mijn dochter kreeg een paar weken na haar geboorte hevige uitslag in haar gezicht, huilde veel en sliep slecht. Ze kreeg alleen moedermelk. Ik ben toen eliminatiedieten gaan toepassen. In eerste instantie dacht ik dat koemelk de oorzaak was, haar klachten verminderden bij het weglaten ervan maar waren niet verdwenen. Toen ze vijf maanden oud was, ben ik gluten gaan weglaten. Binnen een paar dagen was haar uitslag weg. Melkproducten zijn we voorzichtig weer gaan proberen en leverden geen probleem op (achteraf denk ik dat het weglaten ervan alleen geholpen heeft, omdat ik toen automatisch ook minder producten met gluten ben gaan eten). Mijn dochter is inmiddels bijna twee jaar oud en elk kruimeltje gluten dat ze per ongeluk binnenkrijgt (helemaal glutenvrij in een omgeving die wel gluten eet is heel lastig op haar leeftijd), vertaalt zich onmiddellijk in een pukkeltje op haar gezicht. Ik heb van artsen verschillende berichten gekregen over of gluten al dan niet in moedermelk voor kunnen komen, maar ik kan op basis van mijn eigen ervaring niet anders concluderen dan dat het zo is.

  • Beste Sanne,
   Dank je wel voor het delen van jouw ervaring!
   Hoe gevoelig is jouw dochter? Want bijna elke coeliaak heeft last van 1 kruimeltje.
   Kan ze ook niet tegen glutenvrij tarwezetmeel? En heeft ze ook andere klachten?
   Ik neem aan dat ze nooit officieel de diagnose coeliakie heeft gekregen. Hebben jullie wel medewerking van artsen gekregen?

   Zoals ik in de blog ook al meld, is het LUMC/Prevent CD-programma aan het onderzoeken hoe groot het glutengehalte in moedermelk is. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek!

   Groet, Mirjam

   • Hoi Mirjam,

    Dank voor je reactie! Onze dochter heeft inderdaad nooit een diagnose gehad. Ik sprak een keer een kinderarts en die gaf aan dat ik haar vijf of zes weken voeding met gluten zou moeten geven, voordat er een diagnose met betrekking tot coeliakie gesteld zou kunnen worden. Dat heb ik er niet voor over, als ik zie hoe snel ze al op een minieme hoeveelheid reageert. Maar misschien is het wel een idee om te gaan doen als ze ouder wordt en zich haar uitzonderingspositie met dit dieet gaat realiseren. Op dat moment kan ik haar dan ook het hoe en waarom uitleggen. Maar als ze dan direct weer onder de uitslag zou zitten, maakt het mij eigenlijk niet uit of ze coeliakie heeft of niet… Ik denk overigens niet dat ze coeliakie heeft, omdat ze (voor zover ik dat kan overzien) nooit darmproblemen of een groeiachterstand gehad heeft. Maar dat is natuurlijk geen sluitend bewijs. Voorlopig houden wij de norm aan ‘geen gluten’ en dat werkt prima. Dank voor jouw blog, met al die goede tips!

 2. Ook mijn dochter had al lang voordat ze vaste voeding kreeg coeliakie-gerelateerde klachten. Ze heeft sowieso meer last van krampjes gehad dan mijn oudste dochter, maar goed, dit is op zekere hoogte natuurlijk normaal voor een baby. Wat niet normaal was, was dat zij last had van huiduitslag, overmatig huilgedrag zo’n 10 uur per dag, obstipatie en afbuigende groeicurven (ondanks veelvuldig aanleggen en een productie waarvan ik 100% zeker was dat deze goed op gang was.) Zij zag altijd erg pips en bij haar bloedtest bij een leeftijd van 7 maanden oud (glutenblootstelling, 2 afgelikte broodkorsten) had ze een anemie. Mijns inziens komt die anemie ook niet zomaar uit de lucht vallen.

  Mijn dochter bleef klachten houden en de groeicurve bleef afbuigen, zowel lengte als gewicht. Gewicht ging van + 3 SD naar -2,5 SD en lengte ging van +1 SD naar onder de – 3 SD. Zij testte echter steeds negatief op bloedtesten. Uiteindelijk bij een leeftijd van 18 maanden was de bloedtest wel positief en na een biopt volgde een diagnose. Of ze erg gevoelig is weet ik niet echt, ze is nu 2,5 maar we zijn er nog lang niet qua daling van de antistoffen en ze heeft ook nog steeds een laag Hb en tekorten qua vitamines. We komen er wel, maar t duurt wel even.

  • Beste Marleen,
   Wat een heftig verhaal. Maar wel weer een teken dat borstvoeding niet voor iedereen de beste oplossing is. (?)
   Ik hoop dat het snel weer goed gaat met je dochter.
   Groet, Mirjam

   • Hai!

    Nou, haha, mijn dochter heeft ook flink verhoogde kans op allergieën dus borstvoeding geven had wat mij betreft zeker meerwaarde ondanks glutenblootstelling die blijkbaar optrad. Ze heeft tot haar eerste verjaardag borstvoeding gekregen. Daarna ging het nog sneller bergafwaarts met haar qua groei etc. blijkbaar haalde ze er toch meer uit dan ik dacht van tevoren?

 3. Ik lees dit nu pas, omdat ik op zoek was naar glutenvrij en borstvoeding. Mijn dochter had al van dag 1 véél problemen met bijkomen. Ze heeft een heel zwaar eerste levensjaar gehad. Er was me meermaals gezegd dat er in BV geen gluten kunnen zitten… toen ze vaste voeding kreeg (fruitpap, pasta) werd het telkens maar erger met stoelgang en afvallen.. Toen ze 11 maand was woog ze 6kg en ze zag eruit als vel over been.. Eindelijk een dokter gevonden die ons geloofde. Ze staat nu op een glutenvrij dieet en dat doet wonderen! Er is ook nog geen officiële diagnose, maar dat wordt later dit jaar gepland (om haar terug glutenvol te laten eten). 
   

  Ik ben ondertussen zwanger van ons 3de kindje… ik ben van plan opnieuw borstvoeding te geven. Maar ik denk dat als ik terug in dezelfde miserie kom als bij mijn dochter, ik samen met haar glutenvrij ga eten en dan ben ik er misschien sneller bij 🙂 

  • Dag Marieke,

   Wat fijn dat er een oplossing voor de klachten van je dochter is gevonden!
   En gefeliciteerd met je zwangerschap! Overigens reageren de meeste kindjes met coeliakie niet op de gluten die in borstvoeding zit.
   En ondertussen is ook bewezen dat moedermelk niet beschermd tegen coeliakie (zie mijn blog https://ikbenglutenvrij.nl/uitslagen-preventcd/). Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby. Al is flesvoeding een heel goed alternatief!

   Als je derde kindje ook coeliakie heeft, ben je er sowieso sneller bij. Want je herkent de symptomen.
   Is jullie dochter al getest op coeliakie-genen? Dat kan je met de baby ook doen met het navelstrengbloed. Daar heeft hij/zij helemaal geen last van.

   Groetjes, Mirjam

   • Hey, 

    Dochter is voorlopig nog niet getest op de genen. Dat staat later gepland dit jaar. In België zijn ze ook strenger, de genen alleen is hier niet voldoende etc.. Dus het is nog afwachten wat er gaat gebeuren. Ze moest nu eerst voldoende aansterken. Pas in november volgende afspraak. 

    Marieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*