Gluten: enkelvoud of meervoud?

questionIrritatie allom, als gluten als meervoudvorm wordt gebruikt.
Maar is die irritatie wel terecht? Klopt onderstaande zin inderdaad niet?

Van de Nederlanders heeft 93% gehoord van gluten en weet 68% daadwerkelijk wat gluten zijn

 

Bron foto

Volgens mij schreef Glutenvrijemama er ook al eens over, maar dat kan ik niet meer terug vinden. Ik weet dat gluten enkelvoud is, maar het voelt voor mij niet juist. Daarom zocht ik het op. Ik vond op Taaladvies.net:

Vraag

Is gluten een enkelvoudig of een meervoudig woord?

Antwoord

Gluten kan als enkelvoudig woord of als meervoudig woord gebruikt worden. Van oorsprong is gluten een enkelvoudig woord, maar tegenwoordig wordt het vaak als een meervoudsvorm gebruikt. Daar is geen bezwaar tegen.

Toelichting

Gluten betekent 'kleefstof uit de eiwitten van graankorrels' en is historisch gezien een enkelvoudig onzijdig woord:het gluten. Het gaat terug op het Latijnse woord gluten ('lijm'). In principe wordt gluten dus met een enkelvoudige persoonsvorm gecombineerd als het onderwerp van de zin is.

(1a) Gluten zit in heel wat graansoorten, waaronder tarwe, haver en rogge.

(2a) Het gluten in spelt is van een andere samenstelling dan dat in tarwe, waardoor de darmen spelt gemakkelijker verteren.

Door de -en aan het eind wordt gluten door veel taalgebruikers opgevat als een meervoudsvorm en daarom gecombineerd met het lidwoord de en met een meervoudige persoonsvorm. Daar is geen bezwaar tegen.

(1b) Gluten zitten in heel wat graansoorten, waaronder tarwe, haver en rogge.

(2b) De gluten in spelt zijn van een andere samenstelling dan die in tarwe, waardoor de darmen spelt gemakkelijker verteren.

2 antwoorden naar “Gluten: enkelvoud of meervoud?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*