Gluten-intolerantie, -allergie, of -overgevoeligheid?

tarwe

Coeliakie, is dat een allergie, een intolerantie of een overgevoeligheid?
Als ik een restaurant opbel voor een reservering, zeg ik glutenallergie. Dit snappen ze meestal. Het woord coeliakie hebben maar weinig mensen gehoord, laat staan dat ze het onthouden.
– Mijn broer noemt het consequent 'gluten', net zoals je diabetis 'suiker' noemt –

Op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging staat:
Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) is een intolerantie, lees onverdraagzaamheid, voor gluten.

Ja, wat is het nou, een intolerantie of een onverdraagzaamheid?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals bijvoorbeeld stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt of voedselbestanddelen.

Bij intolerantie voor een stof reageert een persoon met een ongewone lichamelijke reactie op het contact met die stof, terwijl diezelfde stof bij anderen gewoonlijk geen bijzondere reactie veroorzaakt.

Uiteindelijk vind ik het antwoord op Wikipedia:

Gluten-intolerantie
Het lichaam verdraagt niet het gluten van de granen in het voedsel. Daardoor ontstaan er ernstige afwijkingen aan het slijmvlies van de dunne darm, waardoor de absorptie van veel voedingsstoffen in het geding komt.
Ondanks de naam hoort gluten-intolerantie eigenlijk niet helemaal in dit rijtje thuis, omdat er ook aspecten van allergie en van auto-immuunziekte aan zitten. We spreken bij coeliakie daarom liever van gluten-overgevoeligheid.

Conclusie: Coeliakie is een allergie, een intolerantie en een overgevoeligheid!
En eigenlijk ook geen van allen. Zie ook vraag 7 van de vragen aan de medische adviesraad.