‘Glutenarm’ verboden

glutenarm-mag-niet

Een paar jaar geleden was ik aan het napraten in het yoga-café. Ik zag een gebakje in de vitrine staan, met een mooi bordje er bij: Glutenvrij.
Helaas stond het tussen de andere gebakjes die niet glutenvrij zijn. Dat ene gebakje kan dus nooit glutenvrij genoemd worden. Ook bleek dat dit taartje in bakblik en oven gebakken worden, die niet speciaal gereserveerd zijn voor glutenvrij.

Ik ging met de dame achter de toonbank in gesprek. Zij was zich van geen kwaad bewust en na een goed gesprek besloten wij dat ze voortaan niet meer de term Glutenvrij zou gebruiken, maar Glutenarm. Zo is voor iemand met coeliakie duidelijk dat wij het niet mogen eten. En voor ‘hypers’ blijft het glutenvrij.
– Liever zou ik natuurlijk willen dat het helemaal glutenvrij wordt en ik het ook kan eten. Maar daar gaat het hier even niet over –

Helaas, de term ‘glutenarm’ mag niet meer.
Producten die van nature glutenvrij zijn, kunnen bij de leverancier toch besmet raken met gluten. Het kan ook mis gaan in de keuken van de horeca, bij de bakker, de slager of ergens anders. Bakkers, slagers en horecaondernemers hebben creatieve namen verzonnen voor dergelijke producten. Zoals deze:
– receptuur vrij van gluten
– van nature glutenvrij
– glutenarm

Die namen mogen sinds juli 2016 niet meer. Iets is glutenvrij (bevat minder dan 20 ppm gluten) of niet (het bevat mogelijk meer dan 20 ppm gluten). Andere (verhullende) benamingen zijn niet meer toegestaan.

Naast de term ‘glutenvrij’ is ook de aanduiding ‘met zeer laag glutengehalte‘ al enkele jaren toegestaan voor producten waar minder dan 100 ppm gluten in zit (daar hebben coeliakiepatiënten weinig aan, andere groepen mogelijk wel, zoals mensen die glutensensitief zijn of met prikkelbare darmen). Deze producten moeten echter wel getest worden voordat ze op de markt gebracht worden.

Zie de nieuwsbrief van Allergenen Consultancy:
https://www.allergenenconsultancy.nl/nieuws/glutenvrij-wetgeving-ook-voor-bakkers-en-horeca?
Mijn bron: Tine op het coeliakieforum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*