Glutenarm

Per 1 januari zijn de normen voor gluten verscherpt.
Omdat de gevoeligheid voor gluten bij mensen met coeliakie verschilt, zijn hierin twee categorie├źn gedefinieerd:

  1. Glutenarme dieetproducten: met een zeer laag glutengehalte tussen de 20-100 mg/kg.
  2. Glutenvrije voedingsmiddelen: een glutengehalte beneden de 20 mg/kg.

Dit houdt in dat sommige dingen die ik eet, niet meer glutenvrij zijn. Zoals Liga 1e stap en de broodmix van Finax.
Tja…

Dit brengt mij weer eens op de vraag: Hoe glutenvrij moet je eten als coeliaak?
In een huishouden waar gluten gegeten worden, krijg ik sowieso (sporen van) gluten binnen.
Is het redelijk om daarnaast glutenarme producten te blijven eten? Krijg ik dan niet te veel aanvallen op mijn darmvlokken en daarmee meer kans op complicaties? En hoeveel gluten zitten er in tarwemeel, tarwebloem, tarwezetmeel, glutenvrij gemaakt tarwezetmeel, maltodextrine, glucosestroop en glucose? En hoe is dat bij rogge, gerst, spelt en kamut?

Tarwemeel: 80.000 mg/kg
(Gemodificeerd) Tarwezetmeel: ???
GV Tarwezetmeel: < 20 mg/kg
Maltodextrine: < 8 mg/kg
Glucosestroop: < 5 mg/kg
Dextrose < 4 mg/kg

Oftewel: 20ppm komt overeen met 0,25 gram tarwemeel en komt overeen met minimaal 4 kilo glucosestroop van tarwe.
(dank je wel Soez)

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *