‘Glutenpil’ nu ook te koop in Nederland

DSM heeft de ‘glutenpil’ gluterase op de Nederlandse markt gebracht. De pil was oorspronkelijk bedoeld voor mensen met coeliakie, maar is niet getest onder deze doelgroep. Je kunt met deze pil nog steeds geen gluten eten, dus niet een stukje pizza, brood of koek. Maar het kan je mogelijk beschermen tegen een verdwaalde kruimel of verborgen gluten.

Tine schrijft op het coeliakieforum:

Niet getest bij mensen met coeliakie

Het middel zou in 2015 al in ons land op de markt komen, de introductie heeft enorm lang geduurd. Helaas is het niet getest bij mensen met coeliakie. Dit extra onderzoek duurt jaren en fabrikant DSM wilde niet nog langer wachten.

Getest in machine

Het is in het verleden getest door het LUMC samen met DSM. Ze hadden een model van de spijsvertering, met een maag en een dunne darm. Daar stopten ze een ‘happy meal’ in van de Mac, een broodje hamburger met een glas cola. En inderdaad, een groot deel van de gluteneiwitten werden al afgebroken in de maag voordat ze in de dunne darm terechtkwamen. Maar voor mensen met coeliakie zou er te veel gluten overblijven. Dus de conclusie luidde, dat het slechts kan beschermen tegen kruisbesmetting, een verdwaald kruimeltje brood, of verborgen gluten in het eten. Je kunt het dus gebruiken als je nog steeds glutenvrij eet, en in het restaurant glutenvrij eten bestelt bv. Zou je een gewone pizza willen eten, dan heb je ook een pil nodig ter grootte van die pizza. Dat gaat natuurlijk niet. 

Getest bij gezonde proefpersonen

Volgende stap was om het te testen bij gezonde proefpersonen. In Maastricht vonden ze enkele vrijwilligers bereid om in het ziekenhuis gluten te eten, samen met zo’n pil, en dan maten ze via een slangetje door hun neus en verbonden met hun darmen of en hoe (snel) het eten werd verteerd. Ook bij die ‘real life’ test werkte het pilletje. 

Getest bij glutensensitieve personen

Daarna is het getest bij glutensensitieve personen. Bij hen bleek dat 86% van de gluteneiwitten weggewerkt werden door de pil. Dus ook die proef verliep goed. Het is echter de vraag of mensen die glutensensitief zijn er wel iets aan hebben, want mogelijk reageren ze helemaal niet op gluten, maar op andere stofjes in tarwe, zoals ATIs, een natuurlijk afweermiddel dat de plant beschermt tegen insecten en plagen. 

Niet getest bij mensen met coeliakie

Helaas is het niet getest bij mensen met coeliakie. In de VS zijn wel verschillende gebruikservaringen van coeliakiepatiënten, en die zijn overwegend positief, is mijn indruk. Mensen die wat normaler kunnen leven, uit eten gaan, bij anderen eten, ze zijn dan toch iets meer op hun gemak. 

Er zijn dus ook nog zaken niet onderzocht. Wat het doet bij mensen met coeliakie weten we niet in detail.  Wat er gebeurt als je het elke dag eet weten we ook niet (bijvoorbeeld als je de gluten in tarwezetmeel wilt laten afbreken door die pil).

Te koop in Nederland

De ‘glutenpil’ kan je beschermen tegen een klein beetje gluten door kruisbesmetting, bijvoorbeeld als je uit eten gaat. Hij is nu ook te koop in ons land. Hij bevat AN-PEP, door DSM op de markt gebracht als Tolerase-G. Het merk Biotics brengt het uit als supplement, de naam is Gluterase. Deze is te koop bij diverse webshops.

Als je niet zeker weet of je eten helemaal glutenvrij is, kun je deze pil innemen, voordat je gaat eten. Uit eerder onderzoek (van het LUMC) blijkt dat de pil het beste werkt als je hem tegelijk inneemt met een iets zuurs, zoals een beetje citroensap. Als je tegelijk melk neemt, is het middel minder effectief. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van mensen met coeliakie.

Advies van de kinderarts

Gieneke: “Er waren 2 redenen waarom ze ze ons niet zou aanraden. De eerste was dat er nog onvoldoende studie was gedaan naar de pil en kinderen.  Ze weten niet wat het lange termijn effect zou zijn,  alhoewel ze niet erg onder de indruk was van de vulstoffen enz. Maar zolang niet met kinderen getest was vond ze het geen goed idee. 
2e punt was dat wij volwassenen er anders mee omgaan dan kinderen en ze zou niet willen dat een kind afhankelijk werd van zo’n pil om naar feestjes te durven of uit eten gaan.”  

Toekomst

Hopelijk wordt het glutenvrije dieet voor veel mensen met coeliakie iets makkelijker als ze dit pilletje op zak hebben en kunnen gebruiken als extra bescherming tegen kruisbesmetting en verborgen gluten bij uitjes, etentjes, feestjes, traktaties, vakanties etc. Ik hoop dat het op den duur vergoed wordt door de verzekeraar, als blijkt dat coeliakiepatiënten er gezonder door kunnen leven. Toch zal het van persoon tot persoon verschillen. Het kan ook zijn dat sommige mensen met coeliakie meer risico lopen en vaker iets met gluten gaan eten (niet iedereen met coeliakie eet glutenvrij, of streng glutenvrij, dat kan moeilijk zijn als je er niet meteen erg ziek door wordt, of als je de verleiding niet kunt weerstaan). Het is dus wel zaak om in de gaten te houden dat de coeliakie antistoffen in het bloed niet stijgen, want dan is het immuunsysteem getriggerd. Je kunt ook met de arts overleggen wat die ervan vindt.


Dank je wel Tine, voor deze interessante uiteenzetting over de glutenpil!
Net zoals jou ben ik erg benieuwd naar ervaringen van mensen met coeliakie. Maar hierbij ben ik wel bang voor het placebo-effect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*