1/1000 boterham

Ik heb al vaker geschreven over het glutengehalte in de verschillende meelsoorten. Vandaag kwam ik weer een beeldend voorbeeld tegen:

In het laboratorium is uitgezocht hoeveel gluten mensen met coeliakie kunnen verdragen. Ze deden 50 ppm gluten in een pil. En gaven dat aan 10 mensen, 30 dagen lang. Ziek werden ze er niet van. Dachten ze. Want ze hadden geen buikklachten of andere klachten. Daarom hebben ze een bloedtest gedaan. En gekeken of de antistoffen verhoogd waren. Nee dus. Maar toen deden ze een darmonderzoek. En wat bleek? De darmen waren bij de meeste mensen toch achteruit gegaan. Dus moesten ze snel weer glutenvrij gaan eten om te herstellen. En hoeveel denk je dat 50 ppm gluten is? Dat is een boterham in 700 stukjes en dan 1 zo’n stukje. De huidige grens wat je glutenvrij mag noemen is veel lager, namelijk 20 ppm. Dus dat is veel minder dan 1/1000 boterham… daar word je dus al ziek van, ook al hoef je dat niet direct te merken. En als je telkens kleine beetjes gluten binnenkrijgt, weet je bijna zeker dat je er een andere ziekte bijkrijgt, zoals diabetes, schildklierziekte, reuma, etc. Niet doen dus.”

Bron: //www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=18693.0
Dank je wel Tine, voor de duidelijk uitleg!

NB:Tine heeft haar verhaal gebaseerd op dit onderzoek

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *