Gastblog: Glutenvrij Barcelona

LisetteLisette heb ik leren kennen toen zij op zoek was naar een (glutenvrij) oppas-adresje. (Lees mijn blog over de oppas met coeliakie). Nu woont zij voor 6 maanden in Barcelona. Zij schreef een gastblog over deze prachtige stad.

Barcelona, dat moet een glutenvrij paradijs zijn! Dit was een van de redenen waarom ik voor Barcelona heb gekozen. Hier doe ik een stage van zes maanden bij Casa Gracia, een hostel in het centrum. Momenteel zit ik hier alweer twee maanden en het bevalt goed. Ook de ervaringen die ik heb met mijn dieet hier zijn over het algemeen goed.

lisette Barcelona

De glutenvrije weg vinden

In het begin moest ik enorm mijn weg vinden hier. Waar kan ik brood halen en hoe lees ik de verpakkingen? Dit heeft wel een keer voor tranen gezorgd. Het zal voor ons altijd net even wat lastiger zijn om te kunnen eten wat je wilt en als alles nieuw is en je de taal niet spreekt, kan dit soms erg vermoeiend en frustrerend zijn. Een aantal keer heb ik hier vanwege kruisbesmetting (denk ik) fikse buikpijn gehad. Nu gaat het gelukkig beter. Veel doorvragen en op je intuïtie afgaan (oke, dit klinkt misschien wel erg diepzinnig voor het uitzoeken van een restaurant), zijn hier erg belangrijk. Het gaat nu zelfs zo goed dat ik hier verwend raak. Je vergeet dat het in Nederland een stuk minder makkelijk is.

Positieve ervaringen

Om te beginnen met mijn positieve ervaringen heb ik een bekentenis. Het is misschien niet echt iets om trots op te zijn, maar ik denk dat ze mij bij de Mac Donalds om de hoek wel kennen. Heerlijk zijn die hamburgers en wat een luxe dat je bij elk filiaal hier in Barcelona een glutenvrij broodje kan bestellen.

Verder gaan de mensen hier veel uit eten. In Nederland levert dat natuurlijk vaak de nodige problemen op. Zomaar ergens binnen stappen is er meestal niet bij. Hier heb je bijna de zekerheid dat ze overal in ieder geval op de hoogte zijn van wat coeliakie is. Dus geen opmerking als: ‘sorry mevrouw, maar dit mag u niet eten. Er zit namelijk melk in’. Tenminste, ik heb het hier nog niet meegemaakt gelukkig. Meestal zijn ze in de restaurants ook goed in staat om je te vertellen wat je wel en niet mag. Het aantal keuzes wat je dan vervolgens hebt, is wel erg verschillend. Soms krijg je een speciale glutenvrije kaart en zijn ze erg flexibel, maar het is mij ook wel overkomen dat er weinig overbleef. De welbekende Spaanse Patatas Bravas die je in elk tapasrestaurant op de kaart kan vinden, is bijvoorbeeld meestal niet glutenvrij. Gelukkig zijn er ook veel heerlijke typische Spaanse (tapas) gerechten die wel mogelijk zijn. Tortilla bijvoorbeeld (een aardappelomelet) en natuurlijk Paella. Ook zijn er vaak veel vlees en visgerechten mogelijk.

Glutenvrije tips:

Tapasbar Pepita

Ik heb gelukkig al een paar restaurantjes gevonden die fantastisch zijn en een groot glutenvrij aanbod hebben. Tapasbar La Pepita bijvoorbeeld in de wijk Gracia. Echt om te smullen en ze hebben ook glutenvrij brood.

tapasbar La Pepita tapasbar La Pepita 02

Bron foto's: Pinterest en Lisette

​Piccolo Foncone

Verder ga ik vaak naar een Italiaans restaurant die ik via het internet heb gevonden. Il Piccolo Focone. Hier hebben ze alles waar een coeliaak maar van kan dromen. Pizza, pasta en zelfs tiramisu!

il piccolo focone

Overige tips

Ook heb ik hier al een keer een pizza laten bezorgen (!) door Telepizza. Als ik een lekker broodje wil eten ga ik naar Conesa. Er zijn twee filialen en de broodjes zijn echt super. De supermarkten zijn ook top. Vooral de supermarkt van El Corte Inglés ​ bij Plaça de Catalunya  is fantastisch. Hier heb ik producten gezien waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Echt geweldig!

Barcelona glutenvrij!

Al met al is het aanbod van glutenvrije restaurants en de kennis hierover goed. Mensen nemen je serieuzer hier en dat is erg fijn. Ik heb ook het gevoel dat het hier meer gediagnostiseerd word. Veel mensen die ik over Coeliakie spreek hebben wel een vriend, kennis of familielid die ook Coeliakie heeft.

28 tot 30 maart is de Gluten Free Fair in Barcelona. Enorm groot zal dit congres zijn en hier verheug ik mij enorm op! Ook verheug ik mij op de rest van de maanden die ik hier zal gaan doorbrengen en al het glutenvrije lekkers dat Barcelona te bieden heeft!

Lisette, dank je wel voor je leuke en uitgebreide verslag.
Ik wens je nog heel veel plezier, daar in Barcelona!

6 antwoorden naar “Gastblog: Glutenvrij Barcelona”

 1. Lekker verder genieten in Barcelona, ga je ook wel eens naar de Mac daar? Het is gewoon een heerlijk land om te leven met een glutenvrij dieet.

 2. Wat een super blog….hele geruststelling om nu al een goed gevoel (en diverse adresjes) te hebben wanneer we in mei Barcelona bezoeken! 

   

  Dank je!

 3. Net terug van een heerlijke week in Barcelona. We hebben genoten!

   

  Nogmaals dank voor je tips, bij beide vestigingen van Conesa en bij Il Piccolo focone geweest. Zonder je blog waarschijnlijk nooit gevonden.

   

  Het assortiment bij el corte ingles is idd groots maar bij een normale supermarkt en bakker ook glutenvrije spullen (brood,koekjes,pizza,cornflakes etc) kunnen kopen.

   

  voor wie nog gaat,er is ook een website allergychef (https://www.allergychef.es/en/restaurants/search?q=Barcelona&type=point-of-interest) met veel en bruikbare adressen.

   

  groet,

  Saskia

   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*