#glutenvrij bij Slagerij Steltenpool in Hoevelaken

2014073004 SteltenpoolIk ben geen vleeseter. Sterker nog: Mijn broer is al van kinds af aan vegetarisch. Sinds hij op 5-jarige leeftijd realiseerde waar vlees vandaan komt. Vanaf dat moment (ik was toen 6) aten wij ook het grootste deel van de tijd vegetarisch.
Pas toen ik samen ging wonen met Erik, ging ik weer op regelmatige basis vlees eten. Maar nog steeds eten we een aantal dagen per week vegetarisch.

Toch was ik erg enthousiast toen ik een uitnodiging kreeg van Keurslager Steltenpool: "In onze slagerij in Hoevelaken zijn wij sinds een jaar of twee bezig om zo veel mogelijk glutenhoudende producten uit ons bedrijf te weren. (…) Wat wij missen is iemand, een ervaringsdescundige als jij, die bereid is om met ons in gesprek te gaan en ons meer inzicht kan geven in 'de glutenvrije wereld'."

"Door alle kruidenmelanges, marinades en grondstoffen grondig onder de loep te nemen hebben we het inmiddels voor elkaar dat veel van onze eigengemaakte producten gluten vrij is (zelfs de gepaneerde schnitzels!). Nu zijn wij maar gewoon slager en geen gluten deskundige en we doen dus wat we kunnen. Helemaal 100% gluten vrij zal ons bedrijf nooit worden, dat realiseren we ons terdege. Maar met goede tips komen we een heel eind!"

Ik had een leuk gesprek met Suzan en Gerard. We bespraken de winkelinrichting, de werkvolgorde, het keukenmateriaal, en de kruiden/specerijenmixen. Slagerij Steltenpool gebruikt zo veel mogelijk specerijen van Dutch Spices, allergeenvrije kruiden en specerijen. Daarnaast hebben ze een goed gevulde map waarin per product staat welke ingredienten er in zitten. Maarja, als een leverancier zijn recept veranderd… Deze map wordt dus minimaal 2 keer per jaar helemaal gecontroleerd.

gallery

In de winkel, maar ook voor catering, worden er nog wel producten verkocht die gluten bevatten. Zo maken ze bijvoorbeeld pastasalades en gesmeerde bolletjes. Ze verkopen worst en gepaneerd vlees, beiden nog niet glutenvrij. Over mogelijke kruisbesmetting met de glutenvrije artikelen hebben ze goed nagedacht. Daarnaast heb ik ze ook nog een aantal tips gegeven. Over de werk-processen (artikelen met gluten pas aan het einde van de dag of op een aparte werktafel), over de toonbankindeling (apart stukje voor de glutenhoudende artikelen?), en het keukenmateriaal (geen houten lepels!).

Aan het einde van ons gesprek kreeg ik een gevuld tasje mee. En 's avonds aten wij heerlijke glutenvrije schnitzels!

gallery

2 antwoorden naar “#glutenvrij bij Slagerij Steltenpool in Hoevelaken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*