glutenvrij dieet gezond?

Op het coeliakieforum kom ik een mooie uiteenzetting tegen over de gezondheid van het glutenvrije dieet. Omdat ik het niet beter kan verwoorden, hierbij een lang citaat:

Een glutenvrij dieet is niet per definitie een gezond dieet. Het hangt er veel vanaf wat je eet. Glutenvrij eten bevat veel zetmeel, daar schiet je bloedsuiker van omhoog, en qua voedingsstoffen heb je er niet zoveel aan, want de waardevolle stoffen zitten in de schil/ buitenkant van het graan en het zetmeel is juist de binnenkant/ de kiem. Dus als je glutenvrij eet, is het verstandig te zoeken naar meer volkoren graansoorten, zoals boekweit, teff, haver, zilvervliesrijst, quinoa, amaranth, die bevatten meer vezels en daardoor meer waardevolle bouwstoffen voor je lichaam. Ze verzadigen beter en je hebt dan ook minder honger. Zetmeel is het goedkope deel van het graan. Dus een brood of meelsoort met veel zetmeel (rijstzetmeel, aardappelzetmeel, maiszetmeel) is doorgaans goedkoper, maar bevat ook minder waardevolle voedingsstoffen. Aan het etiket kun je zien wat erin zit. Het is verstandig om niet alleen op de prijs te letten, maar ook of het gezond voor je is.

In het verleden waren volwassenen en kinderen bij wie coeliakie werd ontdekt, afgevallen of te dun. Het klinkt heel logisch, je darmen nemen niet genoeg voedingsstoffen op, dus krijg je diarree en/of val je af. Toen werd ook alleen de ergste darmbeschadiging gezien als coeliakie (marsh3c). Nu wordt coeliakie steeds vaker ontdekt bij volwassenen. Ook met minder darmschade is het coeliakie (en de mate van darmschade zegt weer niets over de klachten, je kunt veel darmschade hebben en nauwelijks klachten maar ook precies andersom). En zag je coeliakie in het verleden alleen bij dunne mensen of korte mensen, mensen met coeliakie kunnen ook juist te zwaar zijn. Dat komt omdat je darmen wel 6 of 7 meter lang zijn. Het eerste deel beschadigt het eerst door coeliakie. Er blijft dan nog een groot oppervlak over om voedingsstoffen op te nemen. Het tweede deel neemt vooral vetten op. Gevolg: je loopt kans dat je te zwaar wordt. En: je loopt kans dat je te weinig ijzer en kalk etc. uit je voeding haalt, want dat doet het eerste deel.

Mensen die glutenvrij eten, gaan meestal naar een normaal BMI.

(Bron: Tine op het coeliakieforum)

Eén antwoord op “glutenvrij dieet gezond?”

  1. Pingback: Dr. Oz | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*