Glutenvrij dieet, hype onder celebrities

Steeds meer mensen zonder coeliakie volgen het glutenvrije dieet.  Het dieet zou niet alleen helpen om af te vallen, maar je zou er fijner in je vel door komen te zitten.
Zie bijvoorbeeld het artikel op mens en gezondheid
Zou jij ‘normale’ mensen adviseren glutenvrij te eten?

Nee!
Het glutenvrije dieet is een ingewikkeld dieet. Waarom zoud je dat willen volgen als je geen coeliakie hebt?
Het glutenvrije dieet is niet per se gezonder dan een normaal eetpatroon. Sterker nog, wij moeten goed oppassen dat we alle voedingsstoffen binnen krijgen, zoals vezels en jodium.
Het glutenvrije dieet kan gezonder zijn, omdat je goed op je eetpatroon let. En daardoor eet je automatisch gezonder. Tenminste… Ik ben zo blij als ik lekkere glutenvrije koekjes vind, dat ik meteen een heel pak op eet.

Daarnaast denk ik dat restaurants e.d. door deze mensen het glutenvrije dieet minder serieus nemen. Zij eten geen gluten, maar het geeft niet als ze wel een kruimeltje binnen krijgen. Bij ons geeft dat darmschade.

Maar… Er zijn mensen die wel baat hebben bij het glutenvrij dieet, zonder dat ze coeliakie hebben. Deze zogenaamde ‘glutensensitieven’ merken duidelijk verschil als ze geen gluten eten.

Tenslotte: Er zijn mensen die denken dat gluten sowieso ongezonder zijn. Ook omdat de glutenbevattende graansoorten de laatste decenia zo zijn doorgevokt, dat ze extra veel gluten bevatten. Dat maakt de bakeigenschappen namelijk makkelijker.
Glutenbevattende granen zijn meestal moeilijker te verwerken dan de meeste glutenvrije graansoorten. Als je een tijdje glutenvrij hebt gegeten, kan je dus buikklachten krijgen wanneer je weer gluten gaat eten. Dat hoeft niet te betekenen dat je niet tegen gluten kan, alleen dat je er weer aan moet wennen. Datzelfde geld voor bijvoorbeeld teff en (glutenvrije!) haver.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*