Glutenvrij en BMI

Je BMI (Body Mass Index) is een maat voor de verhouding tussen je gewicht en lengte.
Samen met de omtrek van je middel, is dit een goede indicatie of je een gezond gewicht hebt.
 
Een BMI tussen de 20 en 25 is een gezond gewicht.
Bij een middelomtrek van < 80 cm (vrouwen) of < 94 cm (mannen) heb je geen verhoogd gezondheidsrisico.
 
Het klassieke beeld bij coeliakie is dat er (ernstig) ondergewicht is bij de diagnose.
Uit recente studies blijkt dat slechts 4% ondergewicht heeft bij diagnose, 50 a 60% een normaal gewicht en 40% overgewicht (waarvan meer dan 10% obesitas).
– In 2009 had 2% van de volwassen Nederlanders ondergewicht, 51% een normaal gewicht en 47% overgewicht (waarvan ca. 12% obesitas) Bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid
Studies spreken elkaar tegen of je van het glutenvrije dieet aankomt of afvalt.
 
Immers: als je glutenvrij eet, let je goed op je voeding en kom je op een gezond gewicht.
Aan de andere kant bevatten kant-en-klare glutenvrije producten meer vetten en suikers dan normale koekjes en broodjes e.d. Dit om het beter eetbaar te maken. En vezels, worden die wel voldoende gegeten?
 
Vroeger (voordat coeliakie bij mij geconstateerd werd) had ik een BMI van 21.
Nu ik glutenvrij eet (en kinderen heb gekregen) heb ik een BMI van 25.
Kortom: Het is nog gezond, maar ik moet wel op mijn voeding blijven letten.
Binnenkort ga ik een week lang een eetdagboekje bij houden. Wordt vervolgd!
 

Deze vind je misschien ook interessant

2 reacties op “Glutenvrij en BMI

  1. Pingback: Viva’s Langs de Eetlat | Ik ben glutenvrij

  2. Pingback: Afvallen van glutenvrij dieet? | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *