Glutenvrij gezond?

gebaksjuwelier

Ik ga even de knuppel in het hoenderhok gooien: Het weglaten van gluten is niet perse gezond!

foto Gebaksjuwelier door William Hoogteyling

Wanneer is het weglaten van gluten essensieel?

Als je coeliakie hebt, moet je gluten volledig weglaten uit je voeding (ca. 1% van de Nederlandse bevolking).
Als je glutensensitief bent, moet je gluten weglaten uit je voeding (naar schatting 6% van de Nederlandse bevolking).
Als je een tarwe-allergie hebt, moet je tarwe weglaten uit je voeding (ook 1%?).

Ook als je niet intolerant of allergisch bent?

Maar daarnaast is er een groeiende groep mensen die gluten weglaat uit hun voeding.
Omdat ‘gluten ongezond zijn’.

Ik kan er natuurlijk een hele studie van maken. Waarom zouden gluten ongezond zijn? Waarom denken mensen dat een glutenvrij dieet gezonder is? Waarom denken mensen dat ze afvallen van het glutenvrije dieet?

Maar in deze vertrouw ik op mijn boerenverstand:
Als mensen glutenvrij gaan eten, gaan ze beter op hun voeding letten.
Ze gaan meer groenten en fruit eten, minder voedingswaren met lange ingrediëntenlijsten, meer puur eten. En ja, dat is gezonder, daar val je van af.
Als je lange tijd geen gluten hebt gegeten, en dan eet je opeens wel een boterham, dan krijg je last van je buik. Dan moeten je darmen weer wennen aan al die vezels e.d. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet tegen gluten kan!

Hoe denk ik er over?

Ik maak verschil tussen glutenvrij en glutenarm.
Iemand die glutenvrij moet eten, moet letten op de kleintje sporen van gluten: Niet hetzelfde boterkuipje als de rest van het gezin (want daar zitten kruimeltjes in), geen houten borden en lepels (want in de groeven blijven gluten zitten), geen zoen van je kind die net een broodje heeft gegeten.
Iemand die 'gewoon glutenvrij' gaat eten, hoeft hier niet op te letten.

Ik ben geen voorstander van 'zomaar glutenvrij gaan eten'. Om twee redenen:

1. Om persoonlijke redenen: Iemand die 'zomaar' glutenvrij gaat eten, let meestal niet op sporen van gluten. Iemand met coeliakie krijgt darmbeschadiging van sporen van gluten. In de horeca en in winkels worden wij coeliaken minder serieus genomen als er veel mensen zijn die 'zomaar' glutenvrij eten. Er wordt minder op die sporen gelet.
Als ik naar een restaurant ga, zeggen ze vaak 'ik heb nog nooit klachten gehad'. Maar vaak zijn dit mensen zonder coeliakie…

2. Om medische redenen: De mogelijke gevolgen van onbehandelde coeliakie zijn te groot om te negeren: tekort aan ijzer, foliumzuur en vitamine D, botontkalking, dunne darmkanker, verminderde vruchtbaarheid, miskramen, depressiviteit, neurologische en psychische problemen en een zeldzame vorm van leukemie. Deze gevolgen kunnen ook voorkomen als je regelmatig een kruimeltje binnen krijgt.

4 antwoorden naar “Glutenvrij gezond?”

  1. Denk je niet dat door de boeken als de "voedselzandloper" en "broodbuik" er een hype over gluten ontstaan is en het een modeverschijnsel werd om gluten weg te laten? Dit heeft er misschien aan bijgedragen dat er nu veel meer glutenvrije produkten op de markt zijn de laatste jaren (er kwam een markt voor), voedingsetiketten duidelijker zijn geworden én er meer over wordt geschreven zoals jij doet. 

    • Ik schreef ook al voor de hype ;-).

      En de voordelen zie ik zeker, maar ik voel meer nadelen: ik ben nu vaker ziek van gluten dan ik voor de hype was. Er was misschien minder mogelijk, maar wat er mogelijk was was wel echt glutenvrij.

  2. Pingback: Glutenvrij gebak gezond? - Gebaksjuwelier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*