Glutenvrij of Glutenarm?

In de VS denkt 25% van de volwassenen er over om glutenvrij te eten (of doet het al).
Omdat het gezond is, omdat je er van af valt, omdat het ‘hip’ is.
Ook in andere delen van de wereld wordt er steeds meer glutenvrij gegeten.

aar

Er ontstaat een tweedeling tussen mensen met coeliakie en mensen die om een andere reden glutenvrij eten. Mensen met coeliakie ergeren zich er aan dat mensen zonder coeliakie niet altijd glutenvrij hoeven te eten, niet (of minder) op kruisbesmetting hoeven te letten en minder last hebben van ‘sociaal isolement’.
Mensen zonder coeliakie (maar die zich wel beter voelen door glutenvrij te eten) ergeren zich aan mensen die hun ‘nep’ vinden. En vaak gaan zij nog een stukje verder dan glutenvrij: Ook zuivelvrij, suikervrij en/of vegetarisch.

In Australie (of was het Nieuw Zeeland?) mogen mensen zonder officiele diagnose zelf niet meer lid worden van de coeliakievereniging!

Anoniem (tja, waarom anoniem?) beschreef het mooi op Glutenvrije mama maakt zich boos:

“ik eet ook graag lekkere dingen, maar dan liever zonder gluten, of glutenarm, omdat ik me dan dus beter voel. Maar de gangbare glutenvrije recepten en producten vind ik niet ok, vanwege de ingrediënten. Want die zijn wel glutenvrij, maar bijvoorbeeld niet suiker- en zuivelvrij, en vaak met veel additieven, die ik liever niet eet. Dus maak ik ze zelf, die recepten, en ik deel ze. Ook ik sta graag in de keuken en vind het ‘leuk’ en ‘cool’ om te bakken en lekkere creaties te maken en nieuwe dingen te proberen. En als dan een superlekkere creatie nog lukt ook, glutenvrij, zuivelvrij, geraffineerde suikervrij, dan vind ik dat ook leuk en cool.”

Wat is nou ‘ons’ probleem?
Wij coeliaken zijn bang dat ‘glutenvrij’ niet meer volledig serieus genomen wordt. Door mensen die niet op de hoogte zijn van de ziekte. Maar zeker als ik ergens ga eten. Als ik in een restaurant meld dat ik glutenvrij moet eten, wil ik ook dat er totaal geen kruisbesmetting mogelijk is. Doordat het aantal mensen dat glutenarm eet zonder coeliakie ondertussen haast groter is dan het aantal mensen met coeliakie, is er een grote kans dat restaurants het dieet minder serieus nemen.

Aan de andere kant, zijn er steeds meer producten, recepten en sites glutenvrij, sinds steeds meer mensen glutenarm eten. Ik blog ook regelmatig over dit soort websites. Ik denk dat we van elkaar kunnen leren.

2 antwoorden naar “Glutenvrij of Glutenarm?”

  1. Pingback: Artikel tijdschrift Vriendin | Ik ben glutenvrij

  2. Pingback: Glutenvrij daten | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*