Glutenvrij op Sal (Kaapverdië)

Vanwege het corona-virus is er een negatief reisadvies. Toch plaats ik vandaag dit verhaal van Mirella over haar vakantie in Kaapverdië. Kunnen we allemaal even een beetje wegdromen…

“Mijn naam is Mirella Eijs, ik ben 45 jaar en ik weet sinds mijn (bijna, op 6 dagen na) 32ste dat ik coeliakie heb. Na ruim een jaar ‘ziek en onderweg’  te  zijn geweest, kwam ik in Woerden bij dr. Loffeld, die al mijn klachten eindelijk niet tussen mijn oren plaatste. Na 2 weken wist ik wat de oorzaak was van mijn met kilo’s tegelijk afvallen, vermoeidheid, diarree, overgeven en depressiviteit. Na een aantal maanden uitzoekerij, was ik zelf gespecialiseerder in het glutenvrije dieet dan de diëtiste zelf, zo zei zij.

Op vakantie met coeliakie

In de afgelopen jaren heeft er zoveel groei plaatsgevonden in het aanbod van glutenvrije producten en van de glutenvrije opties in restaurants dat het dieet houden er eigenlijk alleen maar makkelijker op is geworden. Toen de kinderen nog meegingen, gingen we ook gewoon op vakantie. De eerste jaren na mijn diagnose in Nederland. Later naar plaatsen waarvan ik wist dat het goed te doen was, meestal ergens in Spanje. 

Voorbereidingen vakantie Kaapverdië

In februari dit jaar wilden mijn partner (Wilco, 57) en ik er even uit.  We waren we in november nog naar Lanzarote geweest (waarvan ik wist dat het ook op glutenvrij-gebied als vakantie zou voelen), nu moesten we het qua zonzekere bestemming wel wat verder weg zoeken. Kaapverdië trok ons allebei aan, al was er weinig glutenvrije informatie over Sal, het eiland waar we heen wilden, te vinden. Echter, na zoveel jaar glutenvrij leven, word je wel makkelijker vind ik. Ik denk maar zo, groente en fruit is er overal te krijgen, net als yoghurt en rijst. Omkomen van de glutenvrije trek, is me nog nooit gebeurd. We boekten een appartement met keukenblok, zodat we in elk geval zelf iets konden klaarmaken.

Met mijn dieetpas van de NCV in het portugees, dat is de meest voorkomende taal op Kaapverdie, en een flink aantal glutenvrije crackers, bars en een zak glutenvrije pasta zijn we vertrokken.  
Ik was alleen voor de heenvlucht vergeten aan te geven dat ik me aan het glutenvrije dieet moet houden, maar ik had ook voor in het vliegtuig voldoende crackers en dergelijke bij me. Tijdens de terugvlucht kreeg ik wel keurig een glutenvrije maaltijd, al bleek die van Wilco ook gewoon glutenvrij te zijn ;-).

Glutenvrij in de winkels en restaurants

Op de aankomstdag bleek in het supermarktje vlakbij ons appartement al van alles te vinden. We sloegen al lekker fruit, yoghurt, rijst, kaas, ham en cornflakes (sem gluten stond erop) in. Er was ook glutenvrije pasta en zelfs chips en snoep waar sem gluten op stond.
De volgende dag zijn we in Santa Maria, het hoofdstadje, rond gaan kijken en ook daar lagen in de verschillende kleine supermarktjes ook wel glutenvrije pasta en glutenvrije chocolate chip cookies. Ook was ons al gauw duidelijk dat als ik in een restaurantje, naast mijn glutenvrije verhaal in het Engels, mijn dieetpasje liet zien dat dit erg serieus werd genomen. Het werd mee genomen naar de kok en er werd navraag gedaan. Natuurlijk moet je ook wel een beetje vertrouwen hebben, maar puur vis, vlees en groenten met rijst daar kan op zich ook weinig mis mee gaan. Sausjes, paneermeel ed worden hier zelden gebruikt. En dat ik de fish and chips niet mocht, werd vaak al direct gezegd. Ook werd er bij verschillende restaurantjes glutenvrije pasta aangeboden.

Restaurants in Santa Maria

De volgende restaurants in Santa Maria zijn echt een aanrader:

Sapo com fome: ook gv pasta, probeer hier zeker het nationale gerecht ‘cachupa’!
By Valeria: glutenvrij op de kaart, pasta, curry’s, pizza, appeltaart
Chez Pastis: glutenvrij teken op het bord buiten, pasta, aardappeltjes, vlees, heerlijke salade met kaas, je moet hier wel reserveren
Barracuda: aan het strand, traditionele fishfingers zijn een belevenis op zich!

Een dag in Espargos

We hebben ook een dag een auto gehuurd, het eiland is niet zo heel groot dus dat is prima om de toeristische trekpleisters te bekijken.Zodoende belandden we in Espargos, de hoofdstad, Stel je er niet teveel van voor, maar op een pleintje met verschillende restaurantjes togen wij, omdat het er het leukst uitzag, naar de Ziquipa bar. Ook hier in het Engels en met de dieetpas gevraagd om glutenvrij eten. Dit vond ik denk ik wel de  spannendste eetplek. En het is jammer dat ik er daardoor minder van genoot, want het waren echt heerlijke vis, rijst en groenten. En het was ook niet nodig, want ik heb nergens last van gehad!

1 keer Ziek

Ik ben 1x een ochtend ziek geweest. Maar of dit was door een yoghurtje dat te lang uit de koelkast was, of doordat ik water uit de kraan had gedronken. Het had niks met gluten te maken, al ga je koortsachtig in je hoofd op zoek naar de glutenboosdoener als je op het toilet zit ;-).

Doce de mancarra

Wat ik echt nog wil aanraden is om in de Cazu supermarkt, wat de grootste is (niet groter dan de AH to go), in Santa Maria, bij de versafdeling Doce de mancarra te kopen, Het zijn pindarotsjes in honing en ze zijn meer dan heerlijk!  

No stress!

De leus die je overal op Sal leest is ‘No stress’ en zo moet je denk ik ook proberen om te gaan met het glutenvrije dieet. En zeker op vakantie, er is altijd wel iets te eten te vinden, genieten zonder gluten kan gewoon!”


Dank je wel Mirella, voor dit smakelijke en uitgebreide verslag!
Kaapverdië is dus ook voor mensen met coeliakie een goede zon-bestemming in de winter (en de rest van het jaar).

Meer lezen?

Wil jij, lezer, nog meer vakantieverhalen en tips lezen, kijk dan bij:
– Glutenvrij in Thailand
Glutenvrij in Gambia
Glutenvrij op Zakyntos
– 
Glutenvrij op vakantie met meer dan 100 nederlandstalige blogs over vakantie in Europa en de rest van de wereld.
– 
Wereldreizigers, met tips van verschillende glutenvrije reizigers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*