Glutenvrij Zakynthos, de voorbereidingen

Afgelopen week gingen wij naar Griekenland. Zakynthos om precies te zijn, een eiland aan de westkant. Maaruh, hoe zat het met glutenvrij eten?
Ik ging op onderzoek uit en beschrijf deze voorbereidingen in deze blog. Volgende week komt de blog met onze ervaringen.

Bron foto: Pixabay


In 2014 schreef Elize van Stories of a coeliac over glutenvrij eten in Griekenland. Haar conclusies lees ik ook op de Facebook-coeliakieforums:

  1. De Grieken zijn ontzettend gastvrij en zullen er alles aan doen om jou een lekkere, veilige maaltijd te geven.
  2. De Grieken koken puur met maar weinig toevoegingen. Hierdoor is het makkelijk om uit eten te gaan. Let wel op bij rijst (soms wordt een bouillonblokje aan het water toe gevoegd) en bij gehakt (omdat er soms brood in zit).
  3. In de supermarkten zijn weinig speciale glutenvrije producten te vinden.

Tips voor restaurants op Zakynthos

“Je kan in Griekenland op zo veel plekken eten! Een dieet vertaling mee en vragen of ze niet vlees op dezelfde grill leggen als broodjes en het gaat goed!
Tip: neem zelf pitabroodjes mee van genius bijvoorbeeld, bestel lekker tzaziki en dan dopen! Mmmmmmm.” (Rebecca)

“We hebben bijna elke dag bij een restaurantje geluncht. Vaak nam ik voor de zekerheid wel broodjes mee, maar er was meestal ook voor mij veel keus. Ik at vaak een salade, een omelet of patatjes. Ik heb zelfs een keer GV risotto gehad.” (Iris)

“In de restaurants heb ik bijna elke keer vlees van de gril gegeten met aardappeltjes of salade. Het verschilde of de obers begrepen wat glutenvrij is. Zo niet, legden we het uit en deden ze hun best het goed te doen. Het is eigenlijk elke keer goed gegaan.” (Iris)

Agios Sostis:

Syrtaki, erg lekker en goed gegeten. (Inge)

Bougainvillea (is een hotel met restaurant). Ligt wel een beetje afgelegen, maar lopend erg goed te doen. Eten was daar erg goed! De vrouw van eigenaar heeft ook familieleden met glutenallergie. (Inge)

Kalamaki:

Heavan’s Kitchen. Erg lekker gegeten, leuk personeel ook! Bij binnenkomst gelijk aangegeven dat ik een glutenallergie heb en hielden hier goed rekening mee. (Inge)

Laganas:

Ik kan de volgende restaurants echt aanraden. Allemaal langs het strand: Horizon, Tasos en Med Version. (Carine)

Chevy’s, de eigenaresse had een vriendin met coeliakie. (Denise)

Planos:

Restaurant Boomerang. Daar niet zo goed gegeten. Werd gezegd dat omelet Glutenvrij was. Maar nadat ik daar 2 x dat had gegeten heel veel buikpijn gehad, dus dat is geen aanrader. (Inge)

Vasilikos:

Delfinia Greek Traditional Restaurant. Heerlijk gegeten hier en ze zorgen voor speciale glutenvrije dingen als je het van te voren aangeeft.

Zakynthos stad

Spartakos, aan het water met een Glutenvrije menu kaart. Daarnaast gaf de eigenaar aan ook gerechten te kunnen aanpassen mocht je wat anders willen. Wel meer gespecialiseerd is seafood. Beviel mij heel goed afgelopen zomer!! (Inge)

Tips voor boodschappen op Zakynthos

“Ingrediënten lezen was een uitdaging want Grieks is een gekke taal. Wij hadden steeds een papiertje bij ons waar ‘χωρίς γλουτένη’ (geen gluten) op stond. Zo konden we zoeken of dit op de verpakking stond. Op internationale producten stond het ook in het Engels of Duits.” (Iris)

“Vraag aan een Griek of hij/zij wil helpen met ingrediënten lezen. De meeste Grieken spreken aardig Engels en zijn heel behulpzaam.” (Elize)

“Alleen in Zakynthos stad een hele kleine supermarkt met een beperkt en duur glutenvrij assortiment.” (Alessandra)

“Bij de AB supermarkt glutenvrije koekjes, pasta, toastbrood en pistoletjes van schar.” (Eveline)

“Bij de Expres heb ik glutenvrije pasta, chips en koekjes gevonden.” (Iris)

“Bij de Lidl heb ik glutenvrije pasta, meel en koekjes gezien.” (Reni)

“Bij de Lidl had ik een pak glutenvrije chocopops gekocht.” (Inge)

Als je echt gehecht bent aan brood of crackers zou ik zeker wat meenemen. Maar anders zijn er genoeg andere lekkere glutenvrije dingen te vinden: yoghurt, fruit, kaas, nootjes, worst (even ingrediënten lezen), groenten, olijven, ei (gekookt, gebakken, scrambled, met spek, …), witte bonen in tomatensaus, vis, vlees, chips, sesam-honing-repen, gedroogd fruit, snickers, rijstwafels, …

In de meeste landen ter wereld wordt er geen brood gegeten als ontbijt of lunch. Kijk hier voor nog meer inspiratie: 50 wereld-ontbijtjes

Overige voorbereidingen

  • Ik bestelde dieetkaartjes bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging
    (Je kan ze ook downloaden bij Celiac travel)
  • Ik zocht de doktersverklaring op
  • Ik vroeg bij de luchtvaartmaatschappij medische bagage aan (en kreeg 15 kilo)
  • Ook al kunnen wij best een weekje zonder brood, ik pakte voor de zekerheid en het gemak wat glutenvrije producten in: muesli, bon matin broodjes, meel, pasta, tussendoorrepen en ontbijtkoek.

De vakantie

Lees hier verder over onze heerlijke vakantie op Zakynthos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*