Glutenvrije drollenkoekjes

Mirthe is 8 geworden!
Onze school is een gezonde school en volgens het traktatie-protocol moet er ook gezond getrakteerd worden. Tot nu toe heb ik dat altijd gedaan (zie mijn blog 11 glutenvrije traktaties), maar nu had ik even echt geen inspiratie. En Mirthe wilde graag drollenkoekjes.

glutenvrij-drollenkoekje

Zo gezegd, zo gedaan.
Of toch niet…. ?

Ik heb oogjes gekocht bij de Wibra. Die oogjes zijn essentieel, dus daar begin ik mee. Als je die niet kunt vinden (ook niet bij een webwinkel) dan zou ik er niet aan beginnen.

Vervolgens heb ik koekjes gebakken volgens het recept dat ik vond op de site van de coeliakie-vereniging.

Maar die waren erg moeilijk te rollen, plakten overal aan vast. En tijdens het bakken zakten ze helemaal in…

Mislukte-glutenvrije-drollenkoekjes

Ik bedacht dat ik mijn recept voor kruidnootjes kan gebruiken, die zijn wel makkelijk te rollen en hopelijk houden ze ook hun vorm. Zo gezegd, zo gedaan. Ik gebruikte dit recept maar verving de speculaaskruiden door 1 eetlepel cacao en vermenigvuldigde het recept met 2 voor genoeg koekjes.

Recept glutenvrije drollenkoekjes

Voor 24 koekjes
Bereidingstijd totaal 1 uur en 55 minuten:
20 minuten bereiden, 1 uur koelkast, 15 minuten oven, 20 minuten oogjes plakken

Ingrediënten:

 • 200 gr glutenvrije boekweitmeel
 • 200 gr rijstmeel (van de toko)
 • 200 gr koude boter
 • 250 gr bruine basterdsuiker
 • 2 ei
 • 2 theelepel bakpoeder
 • 1 eetlepel cacao
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 50 glutenvrije snoep-oogjes
 • beetje chocopasta

Hoe maak je het?

 1. Doe de ingrediënten (behalve de snoep-oogjes en de chocoladepasta) in een kom. Snij de boter in kleine stukjes, zodat je makkelijker kan kneden. Kneed de ingrediënten door elkaar tot een bal. Hier kan je ook een keukenmachine of sterke handmixer voor gebruiken. Voordat ik mijn Kitchenaid had, gebruikte ik ook wel eens de broodbakmachine.
 2. Maak bolletjes ter grote van een pingpongbal. Rol deze uit tot een slang met een puntje aan het einde. Als het wat te plakkerig is, kan je wat rijstmeel op je handen en het keukenblad doen.
 3. Bekleed een bakblik met bakpapier. Ik verkreukel het bakpapier meestal even (en strijk het daarna weer glad), dan rolt het niet weer op.
 4. Rol de slangen op tot een drol, met het puntje naar boven. Leg deze met enige afstand op het bakblik tegen het uitlopen.
 5. Schuif het bakblik in de koelkast. Hoe koeler de koekjes zijn, hoe minder kans op uitlopen.
 6. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius.
 7. Bak de drollenkoekjes in ongeveer 15 minuten gaar.
 8. Laat de koekjes afkoelen.
 9. Doe een klein beetje chocoladepasta op een sateprikker en smeer hier de achterkant van een oogje in. Plak deze op het koekje. Herhaal dit, totdat alle koekjes 2 oogjes hebben.
  Snij de slierten in stukjes van ongeveer 1 cm. Rol hier balletjes van en leg deze met enige afstand op de bakplaat. Zorg dat de deegballetjes nog koel zijn, dan lopen ze niet uit.
  Als er veel warme (kinder) handjes aan hebben gezeten, kan je het bakblik voor de zekerheid nog even in de koelkast schuiven.
 10. Bak ze in ongeveer 15 min op 175 graden gaar.
glutenvrije-drollenkoekjes

En de mislukte koekjes?

Die werden omgetoverd tot juffen-traktatie!
(Die was ik namelijk weer eens vergeten)

Glutenvrije-juffen-traktatie

Eigenlijk was de trakatie niet heel moeilijk, behalve dat de eerste keer mislukt was. En dat daardoor alles extra lang duurde. Maar fijn dat ik de dag voor de traktatie alles al af had!
Bij fruittraktaties zijn we meestal nog de ochtend zelf aan het knutselen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*